Hopp til innhold

Fagstoff

Sjalottløk

Sjalottløk stammer fra Midtøsten og ble brakt til Europa av franske korsfarere. Den regnes av mange for å være den fineste og mest delikate av løkene.
Sjalottløk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sjalottløk består av flere små, avlange løker, også kalt fedd, som henger sammen, og som er omgitt av et rødbrunt eller gult skall. Sjalottløk har en mer aromatisk søt og mild smak enn vanlig løk.

Bruksområde

Sjalottløk har mindre syre og er mindre bitter enn kepaløk. Den er derfor fin å bruke i retter der vi ønsker en mildere løksmak. Sjalottløk brukes rå, kokt, smørdampet eller stekt i retter på samme måte som kepaløk.

Næringsinnhold

Sjalottløk inneholder noe B- og C- vitaminer, i tillegg til mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Sjalottløk skal være fast og velformet, hel, rein og ikke kuldeskadd. Den skal ha en sterk løkduft og være fast og saftrik. Størrelsen bør være noenlunde jevn.

Huskelappen

Norsk sesong:

august–april

Med andre ord:

latin: Allium cepa aggregatum
engelsk: shallot
tysk: Shalotte
fransk: echalotte

Lagring:

0–2 °C. Sjalottløk har svært god holdbarhet, på linje med kepaløk. Luftfuktigheten bør ikke overstige 65 prosent .

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Løk- og purrevekster