Hopp til innhold

Fagstoff

Rødløk

Rød kepaløk kalles vanligvis rødløk og er mildere på smak enn gul løk. Rødløk har god holdbarhet. Den har også mange av de samme bruksområdene som gul løk.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bruksområde

Rødløk setter et fint fargepreg i rå salater og ellers de fleste andre steder der vi bruker vanlig gul løk. Vi bruker gjerne rødløk i retter hvor vi ønsker en mildere smak, og den kan fint spises ubehandlet. Du kan gjerne eksperimentere litt med rødløken, for eksempel ved å blande den med andre løker og grønnsaker. Den er også god i silderetter.

Vi kan sylte rødløken og bruke den til grillmaten, tacoen eller hva vi måtte ønske.

Oppskrift på syltet rødløk (frukt.no).

Tverrsnitt av tre rødløker. Foto.

Rødløk er mild på smak, men inneholder en kraftig antioksidant, noe som indikeres av den skarpe rødfargen. Den hjelper til med å forebygge diabetes, hjerte- og karsykdommer og noen former for kreft. Det er de delene av løken med mest farge som inneholder flest antioksidanter. Du kan se på bildet at kjernen i løken er lys, mens de ytterste lagene har en dyp rødfarge. Det er sunt å spise mye løk. Gjør det til en vane å ha den med blant ingrediensene når du lager mat.

Egenskaper

Rødløk inneholder som annen løk noe A-, B- og C- vitaminer i tillegg til mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om kutting av løk

Opplysningsfilm om løk

Huskelappen

Norsk sesong:

juli–mai

Med andre ord:

latin: Rubrum cepa
engelsk: red onion
tysk: rote Zwiebel
fransk: oignon rouge

Lagring:

0–2 °C. Rødløken har god holdbarhet. Den oppbevares tørt og adskilt fra andre frukter og grønnsaker.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Løk- og purrevekster