Hopp til innhold

Fagstoff

Vårløk

Vårløk er en spesiell løksort som ser ut som en purreløk. Den danner som purreløk en lang, smal stilk av tett sammenrullede blader. Hele planten er lang og smal, hvit eller rød nederst og mørkt grønn øverst. Vårløk har en mild og fin løksmak, og hele planten kan spises både rå, kokt og stekt.
 Vårløk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det meste av løken som selges som vårløk, er en sort som ikke danner noen fortykning nederst, slik vanlig kepaløk gjør. Kepaløk som tas opp svært tidlig og selges med det grønne gresset, blir også solgt som vårløk, og den kan ha en fortykning nederst.

 Vårløk på jordet. Foto.

Bruksområde

Vårløk brukes i salater og dressinger. Den kan også kokes, smørdampes, stekes eller brukes i wok, men husk at vårløk ikke skal varmebehandles lenge. På grunn av sin fine, milde smak er den mye brukt i salater, og i Sverige kalles den for salatløk. De grønne bladene kan brukes som gressløk, selv om smaken kan være noe sterkere.

Suppe med vårløk. Foto.

Kvalitetskrav

Vårløk skal være hel, rein og fri for frostskader. Løken skal være sprø og fersk, og toppen skal ha en frisk grønnfarge.

Næringsinnhold

Vårløk har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn som ellers måtte finne annen løk for sterk. Vårløk og andre løkvarianter inneholder antioksidanter som er bra for cellenes forsvarssystem.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

juni–oktober

Med andre ord:

latin: Allium fistulosum
engelsk: spring onion
tysk: Frühlingszwiebeln
fransk: oignon de printemps

Lagring:

0–2 °C. Vårløk har kortere holdbarhet enn purreløk og må oppbevares kjølig med høy luftfuktighet.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Løk- og purrevekster