Hopp til innhold

Fagstoff

Salatløk

Salatløk er stor av vekst og mild på smak. Den dyrkes i Norge, og det er svært liten import ut over sesongen, som varer fra juli til oktober.
Åpne bilde i et nytt vindu

Salatløk har kortere holdbarhet enn vanlig løk og inneholder også mer vann enn slik løk. Den er derfor dårligere egnet til steking i panne, men god rå i salater, på hamburgeren eller i annet vi bruker rå løk til.

Egenskaper

Salatløken inneholder som annen løk noe A-, B- og C- vitaminer, i tillegg til mineraler.

Salatløken er fattig på energi, men rik på kostfiber. Mye er i form av inulin, et fiberstoff som også gir løken den søte, milde smaken.

Kvalitetskrav

Salatløk skal være hel, ren og fri for frostskader. Det skal heller ikke være mugg eller råte på den. Salatløk skal ha en blank og smidig ytterside, og det grønne gresset skal ikke være vissent. Salatløk skal ikke ha spirer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Norsk sesong

Sesongen for salatløk er juli–oktober.

Lagring

2–4 ºC. Salatløk kan oppbevares i en plastpose eller i en tett plastboks. Den har kortere holdbarhet enn vanlig løk.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Løk- og purrevekster