Hopp til innhold

Fagstoff

Oppbevaring av grønnsaker og frukt

Ved å oppbevare og lagre grønnsaker og frukt riktig, forlenger vi levetiden deres og hindrer at vi må kaste mat som har blitt dårlig.
Et fat med ulike typer grønnsaker: tomat, salat, purre, løk, chili og lime. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det er tre ting som påvirker holdbarheten til frukt og grønt: temperatur, luftfuktighet og lys.

Luftfuktighet

De aller fleste sorter frukt og grønnsaker liker ikke tørr luft. Spesielt rotgrønnsaker og bladgrønnsaker taper seg raskt i kvalitet om de utsettes for lav luftfuktighet. Disse råvarene bør derfor oppbevares i en emballasje som beskytter mot uttørking. Løkvekster, derimot, er utviklet for å overvintre under tørre forhold, så disse vil helst ha det tørt og mørkt.

Lys

Frukt og grønnsaker bør ikke utsettes unødig for lys, enten det er naturlig eller kunstig. Lyset kan føre til at grønnsakene utvikler bitter smak og skjemmende farge. Dette gjelder spesielt poteter. Når poteten utsettes for lys, blir den grønn og danner nervegiften solanin som er farlig for både mennesker og dyr.

Temperatur

Noen vil ha det kjølig, andre foretrekker romtemperatur. En enkel tommelfingerregel er at alle råvarer som er dyrket fram ute i Norge, liker seg i kjølig temperatur. De fleste større kjøkken har en egen grønnsakskjøl som holder en temperatur på cirka 4 til 7 grader.

De fleste eksotiske råvarer foretrekker varmere temperatur. Melon, banan, papaya og avokado er råvarer som kan bli skadet av for kald lagring. Den optimale temperaturen er mellom 10 og 14 grader. Bananer er den mest temperaturfølsomme frukten og blir grå om den oppbevares under 14 grader. Mange kjøkken har en sval forgang til kjølelagrene der temperaturen er cirka 10 til 14 grader, her er det ypperlig å plassere kuldeømfintlige grønnsaker og frukt.

Husk at oppdelt frukt bør lagres kaldt. Unntaket er agurk, den kan ligge i romtemperatur så lenge den har plast på seg.

Bør oppbevares i romtemperatur

Bør oppbevares kjølig

banan

bær

tomat

epler

agurk

pærer

papaya

steinfrukter

avokado

de aller fleste grønnsaker

melon

poteter (får fryseskader under 3 grader)

aubergine

artisjokk

squash

fersk ingefær

Oppbevaring av krydderurter

Friske krydderurter er produsert for å bli brukt i løpet av kort tid, derfor er de skjøre og visner fort. For å oppbevare dem lengst mulig bør vi ta dem ut av emballasjen og plassere dem i romtemperatur på et lyst sted. Plasser planten i en skål eller en bakke, og vann den jevnlig fra bunnen av skålen/bakken.

Avskårne urter som fås i bunter, bør vi sette i vann og oppbevare kjølig.

Kruspersillebunt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Etylengass

Noen frukter skiller ut etylengass under modningsprosessen. Denne gassen framskynder modningen hos en del andre frukt- og grønnsakssorter. Eple, pære, fersken, melon, plomme, banan, tomat og avokado er eksempler på frukter som avgir mye etylengass. Vi bør derfor ikke lagre epler sammen med modne bananer, da vil bananene lett få brune prikker og raskt bli overmodne.

Omvendt kan vi benytte oss av denne gassen når vi ønsker å framskynde modningsprosessen, for eksempel på en umoden avokado. Hvis vi legger den sammen med et eple i en pose, vil etylengassen fra eplet være med på å modne avokadoen fortere.

Kilde

Matportalen. (2021). Oppbevaring av frukt og grønnsaker. https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/gronnsaker_frukt_og_bar/oppbevaring_av_frukt_og_gronnsaker

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 23.02.2021

Læringsressurser

Tilberedning av grønnsaker