Hopp til innhold
Fagartikkel

Frukt

Frukt er en viktig del av kostholdet, og inntaket øker i tråd med anbefalingene. Men den må oppbevares riktig og behandles forsiktig om den skal holde seg godt.


Inntaket av frukt øker i befolkningen

Vi spiser mer frukt enn grønnsaker i Norge, og tallene viser at engrosforbruket har økt. I 1999 var forbruket på ca. 61 kg frukt og bær per person, mens forbruket i dag er på 72 kg. I den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 2010–11 var inntaket av grønnsaker, frukt og bær omtrent 360 gram per dag blant menn og omtrent 390 gram per dag blant kvinner. Andelen som oppfylte anbefalingen om å spise minst 500 gram grønnsaker, frukt og bær om dagen, var 22 prosent blant mennene og 25 prosent blant kvinnene.

Gjennom økt kunnskap vil dere forhåpentligvis ønske å kjøpe og prøve de forskjellige fruktene.

Fristende frukt

Frukt spiser vi vanligvis rå. Det eneste forarbeidet som trengs, er å skylle frukten i kaldt vann før vi spiser den. At frukt smaker godt, er det stor enighet om. Men du kan selv påvirke hvor godt frukten smaker. Dette har med temperatur å gjøre: Smak og aroma kommer best fram dersom frukten er romtemperert. Iskald frukt virker ofte syrligere enn den er.

Vær varsom!

All frukt er levende produkter selv etter at de er høstet, og må behandles forsiktig og ikke utsettes for støt eller frost.

Tropiske frukter og meloner skal ikke ligge i kjøleskapet. De fryser og mister smak og aroma selv ved få plussgrader, og de blir ikke bedre på smak selv om de blir varme igjen. Banan er den frukten som tåler minst før den blir grå og dårlig. Den får kuldeskader ved 10 ºC og må ikke lagres under 14 ºC.

Skrevet av Ketil Lyngvær, Bama, Helsedirektoratet og Unni Kulhuset Granheim. Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020