Hopp til innhold
Fagartikkel

Plommer

Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 sorter plommer. Plommer er runde eller ovale i formen, og størrelsen kan variere fra sort til sort. De største kan bli på størrelse med et lite eple.



Frukten har et tynt spiselig skall, og fargen varierer mellom gul, rød og blå eller sjatteringer av disse. Plomma har en stor stein i midten. Hos noen plommevarianter henger fruktkjøttet fast i steinen, mens andre sorter slipper steinen lett. Fruktkjøttet er saftig og aromatisk.

Kvalitetskrav

Plommer skal være hele og uten sprekker, mørke flekker eller annen skade. Frukten skal være tørr og skallet glatt. Plommene skal være uten støtskader eller mugg. For at smaken skal være best, må frukten ikke være høstet for tidlig.

Bruksområde

Plommer spises og kan også brukes til sylting, i paier og i bakverk.

Næringsinnhold

Plommer er kalorifattige og har en mageregulerende virkning. De inneholder en del A-vitaminer, kalsium og jern.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Lagring

0–4°C. Moden plomme har svært kort holdbarhet. Er plommen mindre moden er holdbarheten lengre.

Norsk sesong

Plommesesongen i Norge er i august og september.

Plommedyrking på Sjødalstrand gård. Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0
CC BY-NC-ND 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020