Hopp til innhold

Fagstoff

Ananas

Ananas går under betegnelsen tropisk frukt og kom til Europa med Kristoffer Columbus. I Brasil vokser den fortsatt vilt. Frukten vokser på en stengel omkranset av en bladrosett og høstes hele året.
Babyananas og store ananas på et bord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ananas består egentlig av over 100 individuelle bær samlet rundt en treaktig stilk som avsluttes med en bladkrone.

Ananas er tilgjengelig i Norge hele året i flere størrelser. De minste kalles miniananas og veier fra 2 til 3 hekto. De største er søtere fullvoksne ananas på rundt 2 kilo. Skallet på ananasen er skjellpreget, tørt og sprøtt, mens fruktkjøttet er saftig og har en frisk og syrlig smak.

Bruksområde

Et glass med piña colada plassert i en kokosnøtt. Foto.

Ananas kan brukes i både kjøtt- og fiskeretter. Den kan også brukes til salater og desserter, eller den kan spises alene som et mellommåltid. Med sin søte, syrlige og friske smak passer den faktisk til det meste. Ananas kan tilberedes på flere måter. Et alternativ er å kutte den opp i båter og servere med skall. Den kan også renses for skall og deles i skiver eller enda mindre biter. Det smaker godt til kyllingsalat og som pynt på smørbrød.

Egenskaper

Ananas er kalorifattig. Den inneholder mye A-vitaminer og en god del C-vitaminer. Ananas inneholder også bromelin, som er et proteinspaltende enzym. Det hevdes at dette kan hjelpe enkelte med fordøyelsesprosessen, men det er ikke dokumentert. Ananas skjerper også appetitten til den som har liten matlyst.

Bakt ananas servert med kokossorbé. Foto.

Næringsinnhold

Ananas er en god kilde til vitamin C. Den inneholder enzymer som styrker immunsystemet, og som kan forebygge noen krefttyper.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

All ananas er moden når den høstes. Sukkerinnholdet blir nøye målt før den høstes, og for at den skal oppfylle minimumskravet. En ananas bør være tung i forhold til størrelsen, og den bør være velformet og se frisk ut. Kronbladene skal også være grønne og friske. Fargen på ananas kan variere fra grønn til gul. En moden ananas kan være grønn.

Lagring

8–20 °C fremmer modning, mens 4–8 °C er best for oppbevaring av moden vare.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 28.04.2020

Læringsressurser

Bløtfrukter