Hopp til innhold

Fagstoff

Pitahaya

Pitahaya er en forholdsvis ny frukt på markedet. Den vokser på kaktus, men i motsetning til kaktusfiken har ikke pitahaya noen skarpe pigger i skallet. Pitahaya finnes i flere varianter, men mest vanlig er den gule og røde varianten.
En hel og en delt pitahaya frukt mot hvit bakgrunn. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Formen er oval, og fruktkjøttet er gråhvitt eller rødt med mange små, svarte, spiselige kjerner. Smaken er søt, fyldig og aromatisk. Skallet er forholdsvis tykt, mykt og ruglete. Gul pitahaya høstes før den er helt moden, og vil gå fra grønt til gulgrønt og til helt gult etter hvert som den modnes.

Bruksområde

Vi deler Pitahaya i lengderetningen i to halvdeler og kan deretter spise den med skei fra skallet. Frukten kan også kuttes i båter eller skiver og spises naturell eller serveres til dessert sammen med is eller annen eksotisk frukt.

Egenskaper

Vi har ingen opplysninger om de ernæringsmessige egenskapene til denne frukten.

Kvalitetskrav

Pitahaya skal være fast og velforma uten tegn til uttørking. Den skal være fri for sprekker eller mørke flekker. Pitahaya er en hardfør frukt og har sjelden noe kvalitetsproblem.

Lagring

6–10 °C. Pitahaya har ganske god holdbarhet.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020

Læringsressurser

Andre frukter