Hopp til innhold

Fagstoff

Kaktusfiken

Kaktusfiken kommer opprinnelig fra Mexico, men har seinere blitt dyrket i landa rundt Middelhavet. Den er oval i formen og kan i fasong ligne litt på ei pære. Frukten finnes i flere farger og kan variere mellom gul, rød, oransje og grønn eller nyanser mellom disse fargene.
Hele og oppdelte kaktusfrukt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Skallet er uspiselig og har mange små, skarpe hår med usynlige mothaker. Vær derfor forsiktig når du tar i frukten. Fruktkjøttet er guloransje og inneholder en mengde små, spiselige kjerner. Konsistensen er litt grynete og kan minne om en blanding av vannmelon og sorbé. Smaken er forfriskende og mild, men litt syrlig.

Bruksområde

Kaktusfiken er klar til bruk når fargen på skallet er gul til rød. Vi kan også klemme litt på den for å kjenne at den gir litt etter og ikke er steinhard. Kaktusfiken serveres som frisk frukt til dessert eller som tilbehør på et ostebord. Den kan brukes i fruktsalat eller som tilbehør til is. Kapp av endene og del den opp i to halve eller i flere båter. Det er best å servere frukten uten skall.

Næringsinnhold

Fikenkaktus med frukt. Foto.

Kaktusfiken er en kalorifattig frukt. Den er rik på kalsium og C-vitaminer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Kaktusfiken skal være fast og velformet uten tegn til uttørking. Den skal være fri for sprekker eller mørke flekker. Kaktusfiken er en hardfør frukt, og der er ofte få problemer med kvaliteten. Den er moden når det grønne skallet går over til gult eller rødt.

Lagring

6–10 °C. Kaktusfiken modnes i romtemperatur. Den modnes også ved oppbevaring sammen med etylenholdige varer som epler og bananer. Etter modning bør den legges kjølig for å bevare holdbarheten.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020

Læringsressurser

Andre frukter