Hopp til innhold

Fagstoff

Carambola – stjernefrukt

Carambola kommer opprinnelig fra Indonesia, men dyrkes nå i alle tropiske strøk. Det finnes flere forskjellige sorter som er gule eller grønne i fargen. Frukten er sprø og svært saftig med en duft som ligner sjasmin.

Carambola er avlang, ca. 15–20 cm, og har flere langsgående kanter som gjør at frukten i tverrsnitt ligner ei stjerne. Den kalles derfor også for stjernefrukt. Smaken er frisk og syrlig.

Bruksområde

Bilde av fat med oppkuttet frukt. Foto.

Carambola kan spises naturell hvis den er moden. Moden carambola har endret farge fra grønn til gul og er best å bruke når vingene får et lite brunskjær. Den kan deles opp i fruktsalater sammen med andre eksotiske frukter. Carambola brukes også til pynt på fiskeretter og som pynt og smakstilsetning til kalde drikker. Den kan kokes sammen med andre frukter og passer bra til hjemmelaget syltetøy. Fryste skiver av carambola kan også brukes som isbiter i festdrikker.

Næringsinnhold

Carambola er rik på A- og C-vitaminer. Den inneholder også en del mineraler. Saften fra frukten har tidligere blitt brukt som et middel mot feber i opphavslandene, men virkningen av dette kan vi ikke dokumentere.

En gul drink i et glass, pyntet med carambola og mynte. Foto.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Carambola høstes ofte umoden og er sur på smak. De store gule sortene er best, for de inneholder mindre oksalsyre og er dermed mindre sure i smaken. Carambola skal være hel uten sprekker eller tegn til skader i skallet.

Lagring

8–10 °C. Holdbarheten er svært bra, og carambola tåler lengre oppbevaring. Bør likevel ikke lagres for kjølig da dette bremser opp modningsprosessen. Moden vare kan lagres kjølig i mange uker.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020

Læringsressurser

Andre frukter