Hopp til innhold
Fagartikkel

Appelsin

Navnet appelsin er lånt fra den tyske betegnelsen Apfelsine, som betyr kinesisk eple. Fra 1500-tallet er planten kjent i Europa som prydbusk, mens fruktproduksjon startet i Europa på begynnelsen av 1800-tallet.

Noen forskere hevder at appelsinen stammer fra området mellom det sørvestlige Kina og det nordøstlige India, mens andre holder en knapp på området mellom det sørlige Kina og Vietnam.

I appelsinens historie er det antagelig snakk om såkalte sure eller bitre appelsiner (Citrus aurantium) helt frem til 1400-tallet. Eksempler på slike appelsiner er pomerans og bergamottappelsin. Begge er nærmest uspiselige, men brukes til eteriske oljer, til sukat og marmelade, og som podeplanter for andre sitrusfrukter.

Varianter

Appelsin deles gjerne inn i to hovedgrupper: blonde appelsiner og røde appelsiner. Blonde appelsiner har gult fruktkjøtt. Røde appelsiner har et mer eller mindre rødt fruktkjøtt. Det finnes også mange forskjellige appelsinvarianter. Noen dyrkes for ferskvarekonsum, mens andre dyrkes bare for å lage jus. Over en tredel av produksjonen går til jusproduksjon. Appelsin er verdens viktigste trefrukt.

Bruksområde

Appelsiner spises , eller de presses til jus. De har et rikt bruksområde og brukes til salat, fruktsalat, saus og garnityr, til pynt på smørbrød, til is og til marmelade. Når vi bruker skallet til marmelade, er det viktig å skrubbe det godt først for å fjerne rester av voks.

Egenskaper

Appelsin inneholder mye C-vitaminer (40–80 mg per 100 g, avhengig blant annet av sort) i tillegg til rundt 13 andre vitaminer i mindre omfang. Dessuten har den et betydelig innhold av mineralene fosfor, jern og kalium. Generelt kan vi si at appelsiner kommer som sendt fra himmelen i årets mørke måneder.

Næringsinnhold

Appelsin er vår viktigste kilde til C-vitamin. Den er også en god kilde til B-vitaminet folat og mineralet kalium.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Appelsinen skal være frisk og ha jevn farge uten grønne flekker. Fruktkjøttet skal virke fast uten tegn til bløte flekker. Appelsinen skal være saftig og velsmakende, ha et skall som løsner lett, og inneholde få steiner.

Lagring

2–4 °C. Appelsiner inneholder ikke stivelse i fruktkjøttet og kan derfor ikke ettermodnes. Det betyr at frukten er friskest og mest moden på det tidspunktet da den blir høstet. I romtemperatur er holdbarheten 1–2 uker.

Interessant og nyttig å vite om forskjellige sitrusfrukter. Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0
Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020