Hopp til innhold

Fagstoff

Kumquat

Kumquat er en sitrusfrukt. Den kommer opprinnelig fra Kina, der den fortsatt vokser vilt. Fra Kina er den blitt ført videre til Japan, middelhavsområdet og Brasil.
Flere kumquat i en veltet kopp. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kumquat er på størrelse med en valnøtt og finnes både i oval og i rund form. Den ovale er mest aromatisk. Frukten spises hel og med skallet på. Fruktkjøttet er mykt og saftig, og smaken er pikant, frisk og syrlig med en litt bitter nyanse. Det finnes også kumquat som er krysset med lime, mandariner eller sitroner, men disse importeres svært sjelden hit til landet.

Bruksområde

En fruktsalat og to gafler. Foto.

Kumquat spises naturell med skallet på. Det spiselige skallet har en søtsyrlig smak, og fruktkjøttet er mykt og saftig. Den kan også skrelles, men dette er ikke alltid like enkelt da moden kumquat lett går i stykker ved skrelling. Kumquat kan skjæres i skiver og brukes som tilbehør til desserter, sjokolademousse, kaker, is eller i fruktsalat. Skiver av kumquat kan også legges i drinker, eller man kan fryse dem før bruk og bruke som isbiter etterpå. Kumquat kan også syltes og brukes som tilbehør til kjøtt.

Næringsinnhold

Kumquat inneholder kostfiber og er rik på C-vitamin og kalsium. Frukten er også kalorifattig.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Kumquat skal være fullt utviklet med oransjefarget skall, men kan ha noen grønne prikker. Størrelsen kan variere noe etter typen, men de bør være minst 2,5 cm og veie ca. 12–15 g. De skal være faste, saftige og fri for bløte eller brune flekker. Skallet bør være blankt.

Lagring

Kumquat har god holdbarhet. Frukten tåler lagring i flere uker ved riktig oppbevaring. Pass på å ha riktig luftfuktighet ved lagring da kumquat er lett utsatt for uttørking.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020

Læringsressurser

Sitrusfrukter