Hopp til innhold
Fagartikkel

Sweetie

Sweetie er en forholdsvis ny sitrusfrukt og en krysning mellom blond grapefrukt og pomelo. Den er på størrelse med grapefrukt, og skallet er grønngult. Frukten kommer fra den nordlige delen av Israel.

Fruktkjøttet på sweetien er steinfritt, saftig og søtt i smaken. Sweetien har ikke det innslaget av bitterhet som vi finner i grapefrukt, men smaken er faktisk søt og fyldig. Med andre ord er sweetie («søtsak») et beskrivende navn på denne frukten. Den er spisemoden selv om skallet er grønngult og får den til å se umoden ut.

Bruksområde

Sweetie spises eller presses til juice. Vi løsner fruktkjøttet fra en delt sweetie fra skallet med en grapefruktkniv, og spiser båtene med skei. Sweetie har en frisk og deilig smak. Dette gjør at den passer godt som frokostfrukt på linje med en grapefrukt eller som et lite mellommåltid. En halv sweetie til frokost er en god start på dagen og gir mange nødvendige vitaminer. Den er også god i fruktsalat sammen med annen frukt.

Egenskaper

Sweetie er rik på mineraler og C-vitaminer. Det er en mager frukt som kan spises til enhver anledning med god samvittighet.

Kvalitetskrav

Sweetie skal ha blankt, glatt skall, være fri for sprekker og ikke ha antydning til bløte flekker eller soppvekst.

Lagring

10–12 °C. Sweetie har svært god holdbarhet og kan lagres i uker.

Interessant og nyttig å vite om sitrusfrukter. Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0
CC BY-NC-ND 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020