Hopp til innhold

Fagstoff

Grapefrukt

Grapefrukt er en ung sitrusfrukt. Den ble først oppdaget i Puerto Rico i 1750. Senere kom den til Florida der den først ble dyrket i større omfang. USA er verdens største produsent med produksjon hovedsakelig i Florida og Texas.
To hele og en halv grapefrukt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Grapefrukt anses å ha oppstått som en krysning mellom appelsin og pomelo. Navnet på denne sitrusfrukten har oppstått fordi den vokser i klaser som druer. Drue heter som kjent grape på engelsk.

Varianter

Grapefrukt finnes i mange forskjellige varianter og deles inn i to hovedgrupper: hvit (eller blond) og varianter med rødt eller rosa fruktkjøtt. Grapefrukt har en frisk, syrlig smak med en bitter nyanse. De rosa og røde variantene er noe mildere og søtere på smak enn de hvite. Gjennom åra har det blitt utviklet sorter som nå stort sett er uten steiner.

Bruksområde

Frokost med grapefrukt, brød, egg, juice og kaffe. Foto.

Grapefrukt spises naturell eller presses til juice. Fruktkjøttet fra en delt grapefrukt løsnes fra skallet med en grapefruktkniv, og båtene spises med skei. Smaken gjør at den passer godt til frokostfrukt eller som en liten forrett. En halv grapefrukt til frokost er en frisk start på dagen og gir mange nødvendige vitaminer. Den er også god i fruktsalat sammen med annen frukt.

Næringsinnhold

Et glass med sorbet. Foto.

Den litt bitre smaken skyldes innhold av bitterstoffene naringin og kinin. Frukten er rik på mineraler og C-vitamin. Det er en mager frukt som kan spises til enhver anledning med god samvittighet.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Grapefrukt skal ha blankt, glatt skall og være rein og fri for sprekker. Den skal ikke ha mørke eller bløte flekker, misfarging, soppvekst eller uttørking av fruktkjøttet. Skallet kan ha mindre flekker på skallet på grunn av vindstøt under veksttida, men dette har ingen betydning for kvaliteten.

Lagring

10–12 °C. Grapefrukt holder seg svært godt og kan lagres i uker. Holdbarheten kan variere noe mellom de ulike sortene.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020

Læringsressurser

Sitrusfrukter