Hopp til innhold

Fagstoff

Aronia

Aronia (svartsurbær) er mest kjent som en prydbusk. Den tilhører rosefamilien. Det er en 1,5–3 m høy bladfellende busk med grønne, glinsende blad. Blomstene er hvite med små røde prikker innerst på kronblada. Blomstene kommer i mai–juni.
Aronia. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Seinere på sommeren kommer de svarte bæra. Om høsten har busken vakre høstfarger. De dekorative bæra er spiselige og fulle av antioksidanter – og brukes derfor i juice, vin, likør, saft, syltetøy eller som naturlig fargestoff.

Utbredelse

Aroniapai. Foto

Den er viltvoksende i de nordøstre delene av Nord-Amerika. Aronia dyrkes som prydbusk i tempererte strøk av verden. Busken blir også dyrket på grunn av bæra, særlig i Øst-Europa og det tidligere Sovjetsamveldet. Busken kan plantes ut i de fleste typer jordsmonn, og er lite næringskrevende. Den er seintvoksende, og det vil ta noen år før den får bær.

Næringsinnhold

Frukter av svartsurbær inneholder fargestoffer som virker som antioksidanter. De inneholder også mye vitaminer, bl.a. vitamin A, E og B2. Videre finnes det 20 ganger mer vitamin P (bioflavonoider) i svartsurbær enn i epler og appelsiner. Ellers er det mye av mineraler og sporstoffer som jern, jod og kalsium. Svartsurbær inneholder mye pektin, slik at syltetøy og gelé som lages av bæra, lett blir stivt.

To flasker med aronia-juice. Foto.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Anvendelse

Aronia blir mest brukt til syltetøy, safting, gelé, til vin og likør. Bæra er også kjent for sin helsebringende effekt, og blir brukt i Øst-Europa, USA og Tyskland. I Russland er de kjent for å ha effekt på høyt blodtrykk og hudsykdommer.

Norsk sesong

September–oktober.


CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Bær