Hopp til innhold
Fagartikkel

Solbær

Solbær er nær beslektet med rips og har vært viltvoksende før man begynte å dyrke dem. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet. Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål. Seinere oppdaget man at de også kunne brukes til vin og annen matlaging.

Bare en liten del av det som dyrkes av solbær i dag, omsettes i frisk tilstand, siden mye går til safting og sylting i næringsmiddelindustrien.

Bruksområde

Solbær kan spises til dessert med sukker, til is eller med melk. Solbær kan brukes til syltetøy, saft og gelé. Solbær er også godt i pai sammen med andre bær. Solbær er fine å lage vin og likør av og kan også fryses.

Kvalitetskrav

Solbær skal være velutviklet og mørke i fargen. De skal være tørre og rene. Solbær skal ikke ha trykkskader eller flekker.

Næringsinnhold

Solbær inneholder mye antioksidanter, blant annet C-vitaminer, flavonoider og antocyaniner i tillegg til noen mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.


Huskelappen

Norsk sesong:

juli–august

Med andre ord:

latin: Ribes nigrum
engelsk: blackcurrant
tysk: schwarze Johannisbeere
fransk: cassis

Lagring:

2–4 ºC i kjøleskap. Kan oppbevares i 2–4 dager.

Solbærdyrking på Mølstad gård. Video: NRK / CC BY-NC-ND 4.0
CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020