Pærer
Pærer krever et varmere og tørrere klima enn epler, og produksjonen i Norge er liten. De fleste pærene er grønne i skallet, men det finnes også røde, brune og gulgrønne. Fruktkjøttet er hvitt og hardt før pæra er moden. Moden pære er myk og saftig med aromatisk smak.
Pæra spises naturell. Den smaker best moden og kan på en enkel måte ettermodnes i romtemperatur hvis den er hard. Er pæra moden, bør den ikke ligge lenge før den spises. Pære passer fint som mellommåltid, etter et måltid eller sammen med ost. Pære kan også brukes i fruktsalat, i bakverk, desserter og paier, og den kan hermetiseres.
Pærer skal være faste i konsistensen og fri for støtskader. De skal være hele, ha stilken på og ikke vise tegn til innskrumping eller mørke flekker i skallet. Kvaliteten kan variere etter sort og dyrkingssted. Form, farge og smak skal være typisk for sorten, og størrelsen i kassen skal være jevn.
Pæra er fiberrik og mager. Den inneholder litt mineraler og vitaminer.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
1–2 °C. Holdbarheten til pærer kan variere en del alt etter sort, dyrkingsland og lagringsvilkår. Det er viktig å holde temperaturen så lav som mulig og ha riktig luftfuktighet.
September–oktober.