Hopp til innhold

Fagartikkel

Urter

Urter er en fellesbetegnelse for en rekke plantearter som brukes til mat, som smakstilsetning og i medisiner og parfymer. Det sies at urter har vært kjent siden oldtidens Egypt.

LK20
Forskjellige urter, og diverse utstyr til medisinsk bruk, nærmere bestemt en vekt, en gryte, en medisinflaske og en skei. Skeia er fylt med piller. Foto.

Urter brukes i medisiner.

Urter er velduftende og aromatiske, og hovedregelen for bruk av urter er enkel: Bruk masse! Det er for eksempel nesten umulig å bruke for mye frisk basilikum, som sammen med tomat alltid er en smakssuksess. Det finnes mange ulike typer urter med ulike bruksområder, men felles for dem alle er at de er flotte som smaksettere – for urter gjør god mat enda bedre.

Vi har det meste av urter i Norge: basilikum, koriander, løpstikke, sitronmelisse, syre og mange andre varianter.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Dette passer de forskjellige urtene til, og slik bruker du dem.

Huskelappen

Tilgjengelighet og dyrking i Norge:

Tilgjengelig i butikk hele året.
Produseres på gårder rundt omkring i landet. Du kan også ha en liten urtehage hjemme.

Med andre ord:

latin: Herbis
engelsk: herbs
tysk: Kräuter
fransk: herbes

Lagring:

Urter trives best når de får vokse som planter. Noen typer tåler å stå ute i vær og vind, mens andre er mer sårbare. Vi høster dem helst når vi skal bruke dem, men de kan også tørkes og fryses.

Sist oppdatert 19.03.2020
Skrevet av Einar Martin Kålen
Rettighetshaver: Bama

Læringsressurser

Krydder og smaksstoffer