Arbeidsdeling, kjønn og makt
Arbeidsdeling er oppdeling av produksjon i spesialiserte oppgaver. Det handler om at mennesker gjør ulike arbeidsoppgaver, og det kan både henge sammen med kjønn og hvem som har makt i samfunnet.
Denne oppgaven er et gruppearbeid og løses muntlig i grupper på tre–fire elever. Velg en ordstyrer i gruppa slik at alle får taletid.
Det er ikke klare fasitsvar på oppgavene; det viktigste er at dere forsøker å løse oppgavene gjennom faglig drøfting og ser på hvordan ulike samfunnsfenomener og prosesser henger sammen.
Les fagartikkelen Arbeidsdeling og kjønn: et antropologisk perspektiv (ndla.no).
Hvordan kan beskrivelser av kjønn og arbeidsdeling i andre kulturer gjøre at vi får en bedre forståelse av kjønn og arbeidsdeling i vår egen kultur?
Innledningsvis i artikkelen påpekes det at "de aller fleste samfunn har og har hatt arbeidsoppgaver basert på kjønn". Diskuter: Er det fortsatt slik i dagens norske samfunn, og hva er årsakene til det?
Hos mundurucuene sitter menn på det øverste trappetrinnet i maktstrukturen og arbeidsdelingen. Drøft i gruppa om dette er representativt også for det norske samfunnet i dag.
Studer artikkelen Former for makt (ndla.no). Kan dere gi eksempler på hvordan makt på mikro-, meso- og makronivå kan påvirke arbeidsdeling og kjønn i et samfunn?
Relatert innhold
I mange samfunn har menn og kvinner forskjellige arbeidsoppgaver, og arbeidet de utfører, blir verdsatt på ulik måte.
Hvilke former for makt finnes det på mikro-, meso- og makronivået i samfunnet, og hvordan kan denne makten påvirke enkeltindivider og sosiale strukturer?