Hopp til innhold

Fagstoff

Den seksuelle sosialiseringen

Alle mennesker er født som seksuelle vesener med evne til å nyte. Vår seksualitet blir påvirket av språket, kulturen og miljøet rundt oss og endrer seg hele livet.
Kvinne rister på håret og ser fornøyd ut. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva er seksualitet?

Kort oppsummert handler menneskets seksualitet om mye mer enn å lage barn. Seksualitet handler om det å nyte kropp, følelser, tanker og aktiviteter. Seksualitet er altså noe som tilhører det å være et menneske uansett hvor ofte eller sjelden en seksuell aktivitet gjøres – og uansett om du er singel eller har kjæreste. Du har din seksualitet, selv om du ikke har hatt samleie eller orgasme, fordi seksualitet handler om så mye.

Hvordan definere seksualitet?

World Health Organization (WHO) sier at seksualitet ikke kan defineres med ett ord, fordi den er så mye forskjellig og varierer fra person til person. WHO beskriver seksualitet slik:

Seksualitet er en kjernedimensjon av det å være et menneske og inkluderer seksuelle handlinger, kjønnsroller, kjønnsidentitet, seksuell orientering, erotikk, intimitet, nærhet, bekreftelse, kjærlighet og reproduksjon. Seksualitet oppleves eller uttrykkes i tanker, fantasier, lengsler, ønsker, tro, holdninger, verdier, aktiviteter, handlinger, roller og forhold og er en kilde til glede og selvrealisering, så vel som til helseutfordringer og vanskeligheter som rammer både kvinner og menn.

Seksuell utvikling

Seksualiteten vår endres hele livet og påvirkes av oppdragelse og miljøet rundt oss. Et ord, et blikk og en berøring kan påvirke oss og vår seksualitet. Det kalles at seksualiteten sosialiseres. De første leveårene regnes som de mest avgjørende for den seksuelle sosialiseringen. Vi lærer oss hva vi liker og hva vi ikke liker. Disse erfaringene danner grunnlaget for det vi kaller tenningsmønster.

Det er i tidlig alder at mennesket finner ut hva de tenner på seksuelt. Vi begynner sakte, men sikkert å ane hva som lager deilige følelser i kroppen og hvem vi blir forelsket i. Noen tenner seksuelt på samme kjønn, mens andre tenner seksuelt på et annet kjønn. Vi finner ut hvem vi har lyst til å kysse og gjøre seksuelle aktiviteter med. Du finner ut hvem og hvilke kjønn som gjør deg kåt. Når den seksuelle utviklingen din får sosialisere seg trygt med jevnaldrende, kan du lære mye om eget og andres seksualliv.

Seksuell orientering handler om hvem vi blir forelsket i, seksuelt tiltrukket av og ønsker å være sammen med. De vanligste seksuelle orienteringene er heterofil, homofil, lesbisk og bifil.

Ungt homofilt par holder rundt hverandre i sengen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Seksualitet hermes

Ifølge sosiologene Gagnon og Simon blir menneskers seksualitet formet av språket vårt. De har forsket mye på hvordan seksualiteten vår utvikles og hvordan vi hermer hverandre. Det at vi hermer etter hverandre og får ulike seksualvaner, kaller Gagnon og Simon for seksuelle skript eller usynlige manus. De mener vi har tre hovedskript:

  1. Det individuelle seksuelle skriptet ditt skapes av det du liker, behovene dine og det du erfarer med sansene dine. For eksempel hvis du liker å bruke høyre hånd, og ikke venstre hånd, når du berører deg selv, så er det det unike seksuelle skriptet ditt.

  2. Det relasjonelle seksuelle skriptet ditt skapes av det du forventer og gjør sammen med andre. Hvis vi har sett en romantisk film som viser at det seksuelle skriptet er slik: først flørt, så kyssing og så samleie, så har mange en tendens til å bli påvirket av dette skriptet og herme den rekkefølgen i møte med andre.

  3. Det kulturelle seksuelle skriptet handler om deg og det du velger å gjøre, fordi du påvirkes av kulturen du lever i. Du kan bli påvirket av ord, bilder, filmer og både skrevne og uskrevne regler. Et eksempel på hvordan norsk kultur påvirker seksuallivene våre, er at i Norge så anser vi at kvinner, menn og andre kjønn er likeverdige og skal bestemme like mye over seksuallivet sitt.

Bilde av et skilt med påskriften "Kiss and goodbye. No kisses above 3 mins.!"
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilder

Bufdir. (2020, 17 april). Seksuell orientering. Lhbtiq ordlista. https://www.bufdir.no/lhbt/lhbt_ordlista/#heading11864

Gagnon, J., & W. Simon, W. (1973). Sexual Conduct: The Social Sources of Human Sexuality. Aldine.

Grünfeld, B. & Almås, E. (2021, 26 april). Seksualitet. I Store Norske leksikon. https://sml.snl.no/seksualitet

WHO. (u.å.). Sexuality. Sexual health. https://www.who.int/teams/sexual-and-reproductive-health-and-research/key-areas-of-work/sexual-health/defining-sexual-health

CC BY-SASkrevet av Stine Kühle-Hansen.
Sist faglig oppdatert 24.06.2021

Læringsressurser

Sosialisering