Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk: Isoler ditt eget DNA

Alle levende organismer har arvestoffet DNA i sine celler. Hvis du strekker ut DNA-et fra en av dine celler, vil det være 2 meter langt, men bare 2 nanometer tykt. I dette forsøket skal vi sørge for at DNA fra flere celler klumper seg sammen, slik at du får se ditt eget DNA.
Nærbilde av reagensrør med synlig kveil av hvit tråd. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hensikt

Hensikten med dette forsøket er at du skal få se ditt eget DNA og få erfaring med hvordan du kan skille ut og isolere DNA fra en løsning med celler.

Framgangsmåte

 1. Overfør 3 spiseskjeer mettet saltløsning til et glass.
 2. Ha saltvannet i munnen mens du gurgler og tygger forsiktig på kinnene i et minutt.
 3. Spytt ut saltvannet i et reagensglass. Her skal det være mange celler.
 4. Tilsett en dråpe såpe i det du spyttet ut, og rør forsiktig uten at det skummer. Cellene skal nå bli ødelagte, slik at DNA-et kan komme ut i løsningen.
 5. Hold reagensglasset på skrå når du forsiktig tilsetter litt isopropanol til toppen av løsningen. Siden isopropanol er lettere enn vann, vil den legge seg over den vandige løsningen.
 6. Følg med hva som skjer i overgangen mellom isopropanol og vann.
 7. Etter vel 2 minutter vil DNA-et begynne å klumpe seg, slik at det blir synlig.
 8. Nå kan du bruke en trepinne, en glass-stav eller lignende for å prøve å fiske opp DNA-et.Hvis du rører med pinnen samtidig som du snurrer den motsatt vei, kan du fange DNA-et som et litt slimete nøste rundt glass-staven.
 9. Du kan presse vannet ut av «DNA-nøstet» ved å rulle pinnen/glass-staven mot innsiden av glasset.
 10. Prøv å trekke slintren med DNA av pinnen eller glass-staven og legg den i et lite eppendorfrør med ditt navn på. Der kan du oppbevare ditt eget DNA.

Hva skjer under denne prosedyren?

For å isolere DNA-et må man først ødelegge cellene, slik at DNA-et blir tilgjengelig. Dette gjør vi ved å blande cellene med såpe. Såpen ødelegger cellemembranene, som består av fett.

For å unngå at DNA-et blir ødelagt av enzymer, må man tilsette et enzym (proteaseløsning) som ødelegger proteinene i celle. Dette gjorde vi ikke i dette forsøket.

Til slutt må man skille DNA-et fra alt det andre i cella, slik at man sitter igjen med en løsning som kun inneholder DNA. Dette får vi til ved å tilsette alkohol, for eksempel isopropanol. Da samler DNA-et seg i sjiktet mellom alkoholen og den vandige løsningen. Floker av DNA-tråder blir synlige for øyet. Dette DNA-et kan man tørke eller løse i en egnet væske, også kalt en buffer, som gjør det stabilt.

Dokumentasjon av forsøket

Små hvite klumper i flate glass-skåler. Foto.
 • Ta bilder under forsøket.
 • Hva ser du?
 • Har du lært noe om DNA?
 • Kan det du opplever gjennom forsøket være med på å bekrefte noe du har lært om oppbygning av celler og DNA?
Kilde

Bjønnes, B. og Fladeby, C. (u.å.) Isoler ditt eget DNA. Naturfag.no. Henta 23. mars 2023 fra https://www.naturfag.no/forsok/vis.html?tid=308172

CC BY-SASkrevet av Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 23.03.2023

Læringsressurser

Arvestoffet