Hopp til innhold

Fagartikkel

Mineraler – byggesteiner og hjelpestoffer i små mengder

Mineraler er stoffer kroppen trenger i små mengder. De er viktige byggesteiner og hjelpestoffer som vi må få gjennom maten.

LK20

Mineralstoffer – byggesteiner og hjelpestoffer

Mineralene er nødvendige for mange prosesser i kroppen vår. I motsetning til vitaminene er flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen. Særlig skjelettet er avhengig av mineraltilførsel. Mineraler er også viktig for at nervesystemet og musklene skal fungere normalt.

Selv om de forskjellige uorganiske mineralene til sammen bare utgjør en liten del av kroppsvekten, er de svært viktige.

Mineral- og sporstoffer

Vi deler mineralstoffene inn i to hovedgrupper:

  • mineraler
  • sporstoffer
Oversikt over viktige mineral- og sporstoffer. Illustrasjon.

Noen viktige mineralstoffer

Mineraler trenger vi relativt mye av. De fungerer som byggesteiner i kroppen.

Kalsium

Tenner i en smilende munn. Foto.

Kalsiumioner er helt nødvendige for oppbygning av skjelett og tenner, for at muskler skal kunne trekke seg sammen, for overføring av impulser i nervene og for at blodet skal koagulere. Kalsiumioner er det mineralet vi har mest av i kroppen. Melk og ost er særlige rike kilder til kalsiumioner.

Vi trenger vitamin D for å ta opp kalsiumioner fra maten.

Fosfor

Omsetningen av fosfor og kalsium henger tett sammen. Mesteparten av fosforet i kroppen finnes som kalsiumfosfat i skjellet og tenner.

Bananer som ligger i en haug. Foto.

Kalium

98 prosent av kroppens totale innhold av kaliumioner befinner seg inne i cellene. Kaliumioner regulerer saltbalansen og trykkforskjellen mellom innsiden og utsiden av celleveggene. Kalium og natrium må være til stede for at nerveimpulser skal kunne forplante seg langs nervetrådene. Det er spesielt mye kaliumioner i bananer, grønnsaker og poteter.

Natrium

Natriumioner er også nødvendige for å opprettholde en normal trykkforskjell mellom innsiden og utsiden av celleveggene, og er derfor nødvendige for salt- og væskebalansen i og utenfor cellene. De er også nødvendige for at muskel- og nervecellene skal fungere normalt, og for å regulere pH-balansen.

Magnesium

Magnesiumioner fungerer sammen med mange enzymer og deltar i kroppens omsetning av energi, og i produksjonen av proteiner og arvestoff.

Noen viktige sporstoffer

Sporstoffer er mineraler som vi trenger veldig små mengder av, men flere av sporstoffene er livsnødvendige. Det vil si at mangel kan føre til sykdom og i verste fall død. Det er vanlig å dele inn sporstoffene i to grupper: de livsnødvendige, som jern, sink og jod, og de giftige, som bly og kadmium.

Jern

Oppskåret ytrefilet på skjærefjøl. Foto.

Jernioner er helt nødvendige fordi de både frakter oksygen til cellene og inngår i enkelte enzymer som er nødvendige i energiomsetningen. De viktigste kildene til jern er grovt brød og andre grove kornprodukter, kjøtt, leverpostei og grønne bladgrønnsaker. Vitamin C øker jernopptaket fra maten.

Sink

Sinkioner bidrar til transport av karbondioksid fra cellene til lungene, og de inngår i omsetningen av flerumettede fettsyrer. Sinkionene er viktige for immunsystemet, inngår i insulin, aktiverer enkelte enzymer, og fremmer sårheling.

Jod

Torsk i tareskog. Foto.

Torsk er en god kilde til sporstoffet jod.

Jodidioner er viktige for å opprettholde et normalt stoffskifte siden de medvirker til å danne hormonet tyroksin i skjoldbruskkjertelen. Tyroksin er et hormon som er med på å regulere kroppens energiomsetning. Saltvannsfisk er en god kilde til jod.

Giftige sporstoffer

Ørsmå mengder av en lang rekke giftstoffer finnes I kroppen hos alle mennesker. Disse stoffene har vanligvis ingen innvirkning på kroppens helsetilstand. Ved stigende konsentrasjoner kan de imidlertid påvirke kroppsfunksjonene ganske markant. Kadmium og bly er de viktigste sporstoffene som er giftige.

Sist oppdatert 06.05.2020
Skrevet av Bjørg E. B. Aurebekk og Øyvind Bønes
Rettighetshaver: NKI Forlaget

Læringsressurser

Næringsstoffer får kroppen til å fungere

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?