Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Kokkekamp for kloden

Arranger en matlagingskonkurranse om bærekraftig kosthold. Hvem lager den mest bærekraftige menyen?
Kokker samlet rundt kjøkkenøy. De har planleggingsmøte. Foto.

Oppgave

Dere skal lage en tre-retters meny som tilfredsstiller utvalgte kriterier for bærekraft.

  • Sett sammen lag på 3–5 kokker.

  • Ta utgangspunkt i FNs faktorer for hva som kjennetegner et bærekraftig kosthold og diskuter hva de ulike faktorene betyr.

    Først kan dere gjerne gjøre oppgaven Bærekraftig kosthold – hva er viktigst? for å bli bedre kjent med hva som kjennetegner et bærekraftig kosthold.

  • Velg ut 2–4 kriterier dere vil bruke i konkurransen.

  • Lag forslag til vurderingskriterier felles i klassen.

  • Det kan være en god idé å konkurrere i flere kategorier, slik at flere har muligheten til å vinne. Slike kategorier kan være

    • mest kortreiste rett

    • mest rettferdige rett

    • mest framtidsretta rett

  • Bli enige om et budsjett. Avtal om det skal være lov å bruke ingredienser dere har fra før eller kan få tak i i naturen.

  • Lagene må dokumentere hvor bærekraftig hver av rettene er ved hjelp av det som finnes av informasjon (merking av matvarene, utslippstall, transport, emballasje, næringsinnhold).

  • Bestem hvem som skal være dommere. Kanskje dere kan spørre lærere i andre klasser, rengjøringspersonalet eller noen i ledelsen?

  • Beregn slik at det blir nok mat – både til dere som er på lag og til dommerne.

Forberedelser

  1. Planlegg hva dere skal lage.

  2. Finn oppskrifter. Gjør nødvendige beregninger, slik at dere får nok mat til alle samtidig som det er viktig at dere unngår matsvinn.

  3. Skriv handleliste eller bestillingsliste.

  4. Gjennomfør innkjøp.

  5. Lag en arbeidsplan som viser hva som skal gjøres når, og hvem som skal gjøre det. For eksempel "Mens potetene koker, skal Jakob skrelle gulrøtter."

Klar-ferdig-kok!

Hvert lag bør ha egen stasjon med kokemuligheter.

  1. Vask hendene godt.

  2. Mise en place! Finn frem det dere trenger av utstyr og ingredienser.

  3. Avtal hvor lang tid lagene skal få på å lage rettene.

  4. Gjør klar rettene i løpet av den tida dere har satt av.

  5. Dommerne ser og smaker på rettene.

  6. Lagene må begrunne hvorfor rettene de har laget kan sies å være bærekraftige. Begrunnelsen må kunne dokumenteres.

  7. Vinnerne kåres i en høytidelig seremoni.

Mise en place – alt på plass

Mise en place er fransk og betyr "alt på plass". Når kokker skal tilberede måltider, starter de alltid med å finne fram alt de trenger av utstyr og ingredienser. Dette er en viktig del av forberedelsene.

Mise en place til flambering. Foto.
CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 18.03.2021

Læringsressurser

Kosthold