Kompositter - Naturfag (DT) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Kompositter

Kompositter er de materialene vi får nå vi kombinerer to eller flere ulike materialer og får et nytt. Det nye materialet har andre egenskaper enn materialene det er kombinert av.

Kompositter – ulike materialer kombineres

For å lage et komposittmateriale kombinerer vi to eller flere materialtyper og får et nytt materiale med andre egenskaper enn hos materialene vi startet med. Vi kan for eksempel kombinere stål og betong og få betong. Glass og plast kan bli til komposittet glassfiber.

Fordi det finnes veldig mange materialer, kan vi få mange nye materialer når vi kombinerer dem til mange ulike kompositter.

Struktur i kompositter

Materialet som er utgangspunktet for komposittet, kalles matriks. Matriksen er gjerne sammenhengende. Det materialet som brukes i tillegg, skal gjøre utgangsmaterialet sterkere. Vi kaller det et forsterkningsmateriale.

Forsterkningsmaterialet

Hva som brukes som forsterkningsmateriale, kommer an på hvilket utgangsmateriale vi har.

matriks

forsterkningsmateriale

eksempel

struktur

metall

keramisk materiale, fibre, partikler

stål (jern + karbon)

finfordelt

keramisk materiale

fibre, småflak, partikler

porselen (leire + knust stein)

finfordelt

plast

fibre, partikler

glassfiber (plast + fibermatter)

gjennomgående

Kompositter gir kompromisser

Selv om vi lager kompositter fordi vi vil ha materialer med bedre egenskaper enn utgangspunktet, er det ikke alltid slik at utgangsstoffene beholder sine gode egenskaper.

Hvis vi tar en matriks som tåler liten belastning, og forsterker den med et materiale som tåler stor belastning, vil vi få et kompositt som tåler en belastning et sted mellom disse to.

Kilder

Johansen, H. (u.å.). Materials Science. Composits (lecture notes). Hentet 24. april 2020 fra http://folk.ntnu.no/hennj/materialteknologi/materialteknologi/Materiallare/arbeidsplan/kompositter/Materiallaere-kompositter-forelesningnotater.pdf

Ore, Sven. (2019, 15. mars). Glassfiberarmert plast. I Store norske leksikon. Hentet 3. april 2020 fra https://snl.no/glassfiberarmert_plast

Skrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 03.04.2020