Hopp til innhold

Fagartikkel

Terminering av RJ45-plugg

Her lærer du hvordan du terminerer en nettverkskabel med 8-pin-plugg (RJ-45).

Datakontakt med patchkabel.

Patchkabel – montering

Nå skal nettverkskabelen termineres i en 8-pin 8P8C-plugg (RJ-45). Her er det viktig at du har rett fargekode i rett rekkefølge. Lær deg hvordan den termineres og prøv selv. Memorer fargekodene i riktig rekkefølge, og legg merke til at par 2 (grønn) splittes i pluggen. Her leser vi, og legger ledninger, fra venstre mot høyre. Montører som ikke kan dette skikkelig, risikerer å måtte feilsøke på nye installasjoner, noe som er uheldig for alle parter.

Vi bruker T568B-standarden for terminering av nettverkskabel.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Hvit-Oransje

Oransje

Hvit-Grønn

Blå

Hvit-Blå

Grøn

Hvit-Brun

Brun

Nettverksplugg med undersiden (den hvor selve kontaktpunktene er) opp. Foto

Når du skal sette på en nettverksplugg, starter du fra venstre med hvit-oransje-lederen og følger tabellen for å få riktig rekkefølge.

Hvis du har nettverkspluggen med kontaktpunktene og hullet hvor kabelen skal inn i pluggen, mot deg, så starter du fra venstre med hvit-oransje-lederen.

Når det lages en ethernetkabel, skal aldri mer enn cirka 2 cm av kabeltvinningen tas opp. Dette er for å unngå støy ("crosstalk"). Ethernetkabler bør aldri bøyes eller deformeres mye, det vil si aldri mer enn tilsvarende kurven på en CD-plate. De skal heller ikke legges i nærheten av støykilder som høyspentledninger, lysstoffrør eller lignende som kan føre til støy.

Krysset kabel

Instruksjonen over viser hvordan en vanlig nettverkskabel lages. Det finnes også en annen variant, som vi kaller en krysset kabel. Disse ble tidligere brukt mellom svitsjer, eller hvis datamaskiner ble koblet direkte til hverandre. I dag har det meste av utstyr støtte for Auto MDI-X-standarden, som internt tar seg av eventuell kryssing. Det er derfor vanligvis ikke nødvendig å bruke kryssede nettverkskabler i nettverk.

Sist faglig oppdatert 30.10.2019
Skrevet av Haldor Hove og Tron Bårdgård

Læringsressurser

Nettverksenheter

Fagstoff