Hopp til innhold

Fagstoff

Hvorfor trene koordinasjon?

Du har mest behov for å trene spesifikt på koordinasjon i idrettssammenheng, men vi har bruk for det både i daglig- og arbeidslivet.

Idrett

Å trene teknikk og koordinasjon vil gi deg et fundament til videre utvikling i idretten din, og det er lurt å analysere hva du allerede er god til, og hva du må trene på for å bli en bedre utøver. Her er det smart å finne oppgaver som er utfordrende og som stimulerer de ulike koordinative egenskapene du ønsker å trene på, for eksempel balanse, krafttilpasning eller rytme. Slik gir du kroppen et større utvalg av bevegelsesløsninger, og du stiller sterkere når det gjelder å løse ulike oppgaver.

De fleste idrettene byr på tekniske utfordringer du som utøver er nødt til å løse, for eksempel hvordan å utføre et stup fra et sviktbrett, en smash i volleyball eller å ta et hoppskudd i håndball. Trener du koordinasjon, vil du bli bedre til å løse disse utfordringene.

Mann i grå shorts og grønn trøye svever i lufta klar til å smashe en volleyball. Grønn løvskog og blå himmel i bakgrunnen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Dagliglivet

I dagliglivet er det mange situasjoner som setter koordinasjonsevnen din på prøve, tenk bare på når du sykler, kjører scooter eller bil. Det vil være avgjørende at du bruker flere sanser og koordinerer både dine og andres bevegelser, slik at det ikke oppstår skader eller ulykker.

Driver du med trening og aktivitet? Mange holder på med trening og fysisk aktivitet, som for eksempel klatring, snowboard, skiturer og lagspill. Tenk deg når du etter mange forsøk klarer å klatre ei vanskelig løype, når du endelig får til et triks på snowboard eller når laget ditt spiller bra. Hvordan føler du deg da? Du opplever en mestringsfølelse som er veldig god å kjenne på, den bidrar til økt selvtillit og selvfølelse, som er positivt i hverdagen din.

I kroppsøvingsfaget kan godt utvikla koordinative egenskaper bidra positivt i mange aktiviteter. I lagspill kan det for eksempel hjelpe deg når du skal ta imot og sende ei pasning, det kan være enklere å holde rytmen når det er bevegelse til musikk, og du kan være i bedre stand til å tilpasse kraften i slagene i volleyball og badminton.

Arbeidslivet

Ulike yrker setter også krav til koordinasjonen din, hvordan hadde det for eksempel vært å klippe seg hos en frisør med dårlig øye-hånd-koordinasjon? Gjennom øving vil arbeidsteknikkene dine bli bedre, du vil utføre oppgavene mer rasjonelt og mestre arbeidsoppgavene på en bedre måte. Kan du nevne flere yrker det er viktig med god koordinasjon? Hvilke koordinative egenskaper er det viktig å beherske i yrkene vi ser under – kokk, plattformarbeider, maler og feier?

CC BY-SASkrevet av Bjørn Erik Rolseth.
Sist faglig oppdatert 18.05.2021

Læringsressurser

Koordinasjon