Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk: Lag husholdningssåpe

Husholdningssåpe er en type såpe som kan brukes til mye forskjellig: flekkfjerning, håndvask av tøy, vindusvask, oppvask og håndvask. I dette forsøket skal dere lage deres egen husholdningssåpe av kokosfett.
Tykke skiver med hvit såpe. Foto.

Risikovurdering

Før dere setter i gang med forsøk, skal dere gjennomføre en risikovurdering av forsøket. Bruk gjerne denne veiviseren til dette: Risikovurdering av forsøk – en veiviser

Framgangsmåte

Del 1. Gjør klart lut og fett

  1. Vei opp vann i en stor bolle. Denne bollen skal du røre ut såpa i seinere.

  2. Vei opp kaustisk soda i et begerglass.

  3. Vei opp kokosfettet. Sett kjelen med kokosfettet på ei plate med svak varme for smelting. Dette kan foregå mens du lager luten.

  4. Ta med bollen med vann og måleglasset med kaustisk soda til et sted med godt avtrekk eller gå utendørs. Når vi blander kaustisk soda i vann, blir løsningen svært varm, og det kan dannes lutdamp som er farlig å puste inn.

  5. Ta på vernebriller, hansker og beskyttende klær. Du skal nå lage en løsning av lut med høy konsentrasjon. Løsningen er sterkt etsende og kan gi skader på hud og øyne.

  6. Hell forsiktig små mengder kaustisk soda om gangen i vann. Rør med rørestav. Pass på at alle kornene er rørt ut. Reaksjonen som skjer, utvikler varme (den er eksoterm), og du kan kjenne at glassbollen blir veldig varm.

  7. Mål temperatur i luten og det smeltete kokosfettet. Temperaturen bør være så lik som mulig i de to væskene før du blander dem. Du kan også vente til væskene har blitt avkjølt.

Bilder av kaustisk soda som blir veid opp, kokosfett i en kjele og væske med temperaturmåler. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Del 2. Bland lut og fett

  1. Bruk vernebriller, hansker og beskyttende klær. Hell fettet i glassbollen med luten. Du vil se at farge og gjennomsiktighet endrer seg ganske umiddelbart.

  2. Rør godt med stavmikser til du får en geléaktig konsistens. Pass på at stavmikseren ikke går varm.

Du har nå fått en ferdig såpemasse.

Bilder av gulaktig væske som helles over i en glassbolle med gråaktig innhold, stavmikser som blander hvit masse i glassbollen, og hvit masse som vendes med slikkepott i glassbollen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Del 3. Lag såpestykker

  1. Hell såpemassen over i en såpeform. Det er helt supert å bruke en godt vasket melkekartong eller liknende. Pakk gjerne inn såpeformen i et håndkle slik at den ikke avkjøles for raskt.

  2. Etter 24 timer er det tid for å skjære opp såpa i passende såpestykker. Da er såpemassen fast, men fremdeles mulig å skjære gjennom. Står den lenger, vil den være vanskelig å skjære til pene stykker. Riv/skjær opp melkekartongen, og skjær såpestykker som er omtrent 2 cm tykke.

  3. Såpestykkene skal nå ligge til tørking/modning i noen uker før de er klare til bruk. La dem gjerne ligge på rist ei ukes tid først. Grunnen er at det fremdeles kan være korn av kaustisk soda som kan etse huden ved bruk. Såpene kan oppbevares innpakket i silkepapir eller annet papir, og luftig.

  4. Rengjør utstyret du har brukt, grundig etter forsøket. Husk at lut er etsende.

Bilder av delvis opprevet melkekartong fylt med hvit, størknet masse og hvite såpestykker på ei ovnsrist. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Hildegunn Moland.
Sist faglig oppdatert 02.04.2024

Læringsressurser

Stoffer og materialer