Hopp til innhold

Fagstoff

Servering

Mat og drikke må vi ha! Servering er derfor en viktig del av ferieopplevelsen, og lokale mattradisjoner har i større grad havnet i fokus. Det finnes mange ulike serveringssteder, alt fra dyre gourmetrestauranter til veikroer og gatekjøkken. Hva foretrekker du?
Skilt langs veien mot Tuftelia vertshus og Jons kro, vest for Geilo. Grønnkledde fjell med snøflekker i bakgrunnen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Utvalg av serveringssteder

Utvalget av serveringssteder varierer fra sted til sted, og fra by til distrikt. Serveringssteder på små steder og ute i distriktene er ofte avhengige av høysesongene og turistene som kommer da.

I byer og på større steder driver serveringsstedene helårsdrift, siden de har en mer stabil etterspørsel fra lokalbefolkningen. Her blir omsetning fra turister i høysesongen kun en ekstra bonus.

Trender i serveringsnæringen – vektlegging av bærekraft

Hva er de nye satsingsområdene innenfor serveringsnæringen i dag? Bærekraftsperspektivet er blitt viktigere. Dette har ført til et større søkelys på kortreist og økologisk mat, i tillegg til tiltak for å forebygge svinn.

Restauranter som attraksjoner

Serveringsbransjen vil gjerne levere mer enn selve maten, og mange serveringssteder blir en del av attraksjonstilbudet på stedet.

Restauranten Under i Lindesnes er et eksempel på en restaurant som er blitt et attraksjonstilbud. Restauranten er den første undervannsrestauranten i Europa, og den største i verden. Under serverer mat fra havet, og det er lange ventelister for å få bord. Maten er lokal og kortreist.

Kort sammendrag av videoen om restauranten Under

I filmen ser vi glimt fra restauranten Under i Lindesnes. Bygningen ligger delvis under sjøoverflaten. En undervannsfotograf tar med seg kameraet sitt for å filme livet under vann. Utenfor det store restaurantvinduet, som befinner seg 5,5 meter under sjøoverflaten, ser vi blant annet maneter, fisker og krabber.

Mathaller

En annen trend er mathaller, som gjerne er å finne i store byer. Her kan du kjøpe forskjellig mat og drikke i ulike matboder, og spise på langbord sammen med andre. Vippa er en av flere mathaller i Oslo.

Vippa er også et godt eksempel på hvordan serveringsbransjen jobber for bærekraft, og Vippas visjon er "fra jord til bord til jord igjen".

Bærekraftige veikroer

Tradisjonelle veikroer sikter seg også inn mot en bærekraftig profil, og NAF-magasinet Motor kåret hele tre vinnere av Årets veimat i 2019. Vinnerne er veikroer som "har en klar tanke om hva de ønsker å serverer og hvorfor", og som tilbyr sunn mat laget med lokale råvarer, langs veien.

I 2019 vant Annis Spisested i Ringebu langs E6 i Gudbrandsdalen, Lokstallen ved fylkesvei 34 utenfor Brandbu og Anitas Sjømat langs E10 i Lofoten. Sunn mat holder sjåførene våkne, mener NAF.

Kilde


NAF. (2019). NAF-magasinet Motor har kåret tre vinnere av Årets veimat i 2019. https://www.naf.no/om-naf/nytt-fra-naf/naf-magasinet-motor-har-karet-tre-vinnere-av-arets-veimat-i-2019/ (Hentet 16.10.2020 kl. 10:51).

CC BY-SASkrevet av Cathrine Meyer Johansen.
Sist faglig oppdatert 05.01.2023

Læringsressurser

Det helhetlige reiselivsprodukt