Hopp til innhold

Fagstoff

Rensing og behandling

Etter at du har sanket tang og tare som skal brukes i matlaging, må du behandle den raskt og holde den kjølig.
En bakke med forskjellige typer tang og tare. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Så lenge du er ved sjøen, kan du oppbevare nettet eller sekken med sanket tang og tare i sjøvannet. Etter det kan du oppbevare tang og tare fuktig i kjøleskap, men ikke særlig mer enn fire timer. Du bør tenke på dette som fersk sjømat: Lukter den dårlig, skal du ikke bruke den. Tang og tare kan benyttes fersk, tørkes, kokes, stekes, fryses, fermenteres og syltes.

Rensing

Du kan med fordel begynne behandlingen allerede i sjøkanten ved å vaske av tilvekster, groer eller lignende og deretter skylle algen godt i sjøvann. Vask aldri tang og tare i ferskvann. Bruk bare frisk tang og tare, og tenk på samme måte som når du høster salat: Det som ikke ser fint ut, må du fjerne.

Videre behandling består av finrensing. Det kan du gjøre på kjøkkenet før du enten fryser ned det du har sanket, tørker det eller oppbevarer det kjølig og mørkt.

Tørking

Ei gryte med syltet tang. Foto.

Du kan tørke tang og tare direkte fra nyplukket og våt tilstand eller etter frysing og tining. Friske, små tupper av tang kan du tørke ved å legge dem ut over ei rist eller en myggnetting, for eksempel oppå et tørkestativ. Har du sanket større tarearter, kan du henge dem på et vanlig tørkestativ. Det vil ta rundt et døgn å tørke den helt. Forsikre deg om at den er helt tørr.

Tørking kan du gjøre både inne og ute, men ute bør du ha kontroll på at det ikke kommer fugleskitt eller annet på tangen eller taren.

Tørket tang og tare har en holdbarhet på flere år. Etter tørking kan du knuse den til dryss og oppbevare den i tette glass eller poser. Eventuelt kan du oppbevare de tørkede bitene hele og enten knuse dem rett før bruk eller legge dem direkte i en suppe eller ei gryte. Det er viktig at tangen eller taren er helt tørr før den pakkes ned og lagres tørt og lufttett. Fargen holder seg best ved mørk lagring.

Konservering

Tang og tare kan også fryses, fermenteres og syltes. Blæretang og sagtang egner seg spesielt godt til sylting.

Får du ikke brukt tang og tare med en gang etter sankingen, kan du gjerne fryse den. Den har like god kvalitet etter frysing som når den er fersk.

Ikke skyll tang og tare i ferskvann. La den i stedet være våt av sjøvann og helst ferdig renset når du skal konservere den. Pass på at det ikke er for mye i hver boks/pose som skal fryses ned. Da vil alt bli en hard klump som må tines lenger enn du kanskje trenger. Legg gjerne tang eller tare lagvis med matpapir mellom.

CC BY-SASkrevet av Bjørn Viken og Anne Lise Viken. Rettighetshaver: tingmedtang.no
Sist faglig oppdatert 23.08.2021

Læringsressurser

Tang og tare