Hopp til innhold

Fagstoff

Kokte poteter

Koking er en enkel tilberedningsmetode for poteter. Den kan varieres ved å benytte en annen væske enn vann, for eksempel kraft, buljong eller melk/fløte.
Flere kokte mandelpoteter med skall, delt i biter på ei skjærefjøl. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vi kan også saltkoke poteter, da bruker vi gjerne nypoteter med skall som kokes i vann med rikelig salt. Da får vi en fin hinne av salt rundt potetene, noe som smaker veldig godt.

Når du koker poteter, er det viktig at du ikke overkoker dem. Kok dem heller al dente. Det betyr at de skal ha en litt fast kjerne. Melne poteter koker lett i stykker, så de bør bare koke noen få minutter og heller trekke ferdig.

Ferdigkokte poteter kan smaksettes ved å tilsette finkuttede friske urter og eventuelt smør. Kjente varianter er persillepoteter, myntepoteter og dillpoteter.

Dampkoking

Dampkoking vil si at vi koker potetene i vanndamp i stedet for i kokende væske. Vi kan dampe poteter i en kjele med damprist eller i en kombidamper.

Potetmos og puré

Av kokte poteter kan vi lage potetmos og puré. Puré har gjerne en litt finere konsistens enn mosen, som er litt grovere og har en tykkere konsistens. De melne potetene passer perfekt til potetmos.

Forskjellige typer potetmos i små skåler. Foto.

Framgangsmåte

  1. Skrell poteter og kok dem møre i vann uten salt.
  2. Varm melk, smør og fløte i en kjele.
  3. Hell av vannet på potetene og damp dem lett.
  4. Rør melkeblandingen inn i potetmassen, og rør til en jevn og glatt potetpuré. Smak til med salt og pepper.

Det finnes mange variasjoner på potetmos. Den kan smaksettes med ulike urter og krydder, som gressløk, hvitløk, trøffel, bacon og ost, for å nevne noe. En potetmos kan også kokes sammen med andre grønnsaker og få smak og farge av grønnsakene den kokes sammen med.

Hertuginnepoteter (duchessepoteter)

Potetmos sprøytet ut på et brett og gratinert i ovnen. Foto.

Hertuginnepoteter er en ovnsbakt potetmos laget med egg.

Framgangsmåte

  1. Skrell poteter og kok dem møre.
  2. Hell av vannet på potetene og damp dem lett.
  3. potetene gjennom en sikt.
  4. Visp inn smør og eggeplommer, smak til med salt og pepper.
  5. Ha puréen i en sprøytepose, og sprøyt ut i ønsket form på et stekebrett.
  6. Stek ved 200 °C til massen har fått en fin og gyllen farge.

Stuede poteter

Stuing er kokte poteter i terninger som blandes inn i en béchamelsaus.

Skiver av gravlaks med stuet potet og noen salatblader på en tallerken. Foto.

Framgangsmåte

  1. Lag béchamelsaus.
  2. Kok skrelte poteter forsiktig i vann, og hell av vannet når de er så vidt møre.
  3. Del potetene i fine terninger og bland dem inn i béchamelsausen. Smak til med salt og pepper, og spe eventuelt med litt melk eller fløte om stuingen blir for tykk.
  4. Ha eventuelt i urter eller sjalottløk. Dillstuede poteter er klassisk tilbehør til gravlaks.

Potetball

Denne tradisjonelle retten har mange lokale variasjoner og navn. Kanskje du kjenner den bedre som raspeball, komle, kompe eller klubb?

Raspeball med røykt svineknoke, vossakorv og staver av kålrabi på en tallerken. Foto.

Framgangsmåte

  1. Kok poteter og kvern dem.
  2. Riv eller kvern rå poteter. Fjern litt av væsken fra potetene.
  3. Bland de kokte og rå potetene, tilsett salt og mel og bland godt sammen til en deig.
  4. Form deigen til baller i ønsket størrelse og la dem trekke i 1–2 timer.
  5. Server ballene varme med ønsket tilbehør, for eksempel kålrotstappe, salt fårekjøtt, pølse og stekt bacon.

Video

I denne videoen viser kokkene tre varianter av kokt potet.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 08.01.2021

Læringsressurser

Potet