Hopp til innhold

Fagstoff

Blansjering av grønnsaker

Blansjering er et annet ord for forvelling. Dette er en forbehandling av grønnsaker som vi gjør for å fjerne bitter smak, forsterke fargen og klargjøre grønnsaken for videre tilberedning.
Bønner blansjeres i ei gryte. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Blansjering

Blansjering er en forbehandling som sikrer en mer kontrollert kokeprosess, og som sparer deg for tid ved ferdigstilling og opplegging av retten du lager.

Ved å blansjere vil du fjerne bitter smak i grønnsaken, og du beholder fargen i grønnsaken på en god måte.

Slik blansjerer du grønnsaker

  1. Bruk en stor kjele med kokende vann tilsatt litt salt og en bolle med kaldt vann og is.
  2. Legg ferdigskrelte grønnsaker i det kokende vannet. Ikke tilsett for mye om gangen.
  3. Kok grønnsakene til de er litt møre, og løft dem deretter over i isvannet med ei hullsleiv.
  4. Ta grønnsakene opp av isvannet når de er avkjølt, og tørk dem. Nå kan de ligge til du skal varme dem opp igjen før servering eller bruke dem i en salat, gryte eller lignende.
CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 23.02.2021

Læringsressurser

Tilberedning av grønnsaker