Hopp til innhold

Fagstoff

Puré og stappe

Ved å varmebehandle grønnsaker til de er myke, tilsette væske og smak for så å mose dette sammen, kan du få uendelig mange spennende varianter av grønnsaker. Her er det kun fantasien som setter grenser.
Erter blir most med en stavmikser. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kjært barn har mange navn ...

En stappe eller mos er ofte grov i konsistensen og er ikke kjørt sammen i en blender. Dette passer til "grovere" retter som saltkjøtt, pinnekjøtt og knoker og er da ofte metningsgarnityret.

En puré eller en krem er ofte silkemyk og danderes fint på tallerkenen. Kok, bak eller stek grønnsakene møre og kjør dem i en blender sammen med fløte, smør eller melk til puréen er glatt og fin i konsistensen. Ofte er en puré/krem en del av flere grønnsaksgarnityr i en rett.

Slik lager du kålrotstappe

  1. Rens og vask kålrot. Del den deretter i biter.
  2. Kok kålrotbitene i lettsaltet vann til de er møre. Sil av vannet og sett kjelen tilbake på kokeplata for å dampe bort det siste vannet.
  3. Mos den kokte kålroten med en stapper eller stavmikser, og rør inn smør og gjerne kokesjy fra den kjøttretten stappa skal serveres til. Om du ikke har det tilgjengelig, kan du tilsette melk. Mos til ønsket konsistens. Det er viktig å ikke tilsette for mye væske, spe heller mer til slutt.
  4. Smak til med salt og pepper og eventuelt andre krydder, som muskat.
Kålrotstappe i en kasserolle. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Slik lager du sellerirotkrem

  1. Rens og vask 300 g sellerirot, skjær den i små skiver, og kok sammen med 3 dl melk og 2 dl fløte. La dette småkoke til sellerien er helt mør.
  2. Sil av væsken og kjør sammen selleriroten i en blender. Spe inn kokevæsken til du får en glatt og fin konsistens.
  3. Tilsett 1 ss smør og smak til med salt og pepper.

(Gausdal, 2015, s. 322)

Sellerirotpuré dandert på tallerken. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Smaksvarianter av moste grønnsaker

Når vi lager varianter av moste grønnsaker, er det mest vanlig å koke grønnsaken mør, tilsette væske og mose dette til ønsket konsistens. Ved å variere tilberedningsmetode, type væske og urter/krydder får vi spennende smaksvarianter av moste grønnsaker.

Tilberedningsmetode

Ved å steke grønnsaksbiter i panne eller ovn til de er møre, får vi ut mer sødme, og vi får et mer smakfullt garnityr etter at dette er most sammen med væske og smak. Å bake hele grønnsaker i ovn gir en grønnsak med mye smak. Kombinerer vi dette med gode smaker og egnet væske, får vi en smakfull variant av moste grønnsaker.

Væske og smak

Å koke grønnsaker i melk, fløte eller kraft setter mer smak på det ferdig moste garnityret enn å koke i bare vann. Vi sper da grønnsaken med den smakfulle kokevæsken. For å få mer smak i den moste grønnsaken er det ofte en fordel å brune smøret og/eller tilføre forskjellige urter/krydder i smøret før vi tilsetter og moser det sammen med grønnsaken.

Slik lager du krem av stekt blomkål

  1. Fjern det grønne på blomkålen. Del opp resten, inkludert stilk i biter. Fres dette i ei varm panne sammen med litt sjalottløk og smør eller olje. Blomkålen skal få litt farge og lukte godt.
  2. Kok blomkålen i fløte og melk til den er mør.
  3. Sil av væsken og mos blomkålen i en kraftig blender. Spe inn væsken til du får en glatt og fin konsistens. Smak gjerne til med litt brunet smør, salt og pepper.
Blomkålkrem tilsatt lit smør i en kasserolle. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilde

Gausdal, T. V. (2015). Kokkelære: Den store kokeboka. Forlaget Press.

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 17.03.2021

Læringsressurser

Tilberedning av grønnsaker