Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Én grønnsak – flere tilberedningsmetoder!

Som oftest tilbereder vi grønnsaker som en del av garnityret eller tilbehøret til en rett. Når du jobber med grønnsaker, har du store muligheter til å eksperimentere og variere tilberedningsmetodene.
Tilberedte grønnsaker som asparges, sukkererter, reddik og rødbete pent anrettet på en tallerken. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave

Klassen deles inn i fem grupper. Hver gruppe får hver sin grønnsak å jobbe med, for eksempel blomkål, gulrot, løk, kål og fennikel.

  1. Diskuter i gruppa: Hvordan ville dere vanligvis tilberedt denne grønnsaken?
  2. Gruppa skal finne ut av hvilke ulike tilberedningsteknikker som egner seg til sin grønnsak, og lage en valgfri presentasjon av dette. Det kan være en plakat, brosjyre, PowerPoint eller lignende. Her er det fint å få med både tradisjonelle tilberedningsmetoder og nyere bruk av grønnsaken. Bruk kokebøker og internett for å finne informasjon.
  3. Hver gruppe presenterer grønnsaken sin og tilberedningsmetodene for de andre gruppene. Noter stikkord når de andre presenterer.
  4. Alle gruppene skal velge seg ut fem av tilberedningsmetodene, finne oppskrifter og produsere de ulike grønnsaksrettene på kjøkkenet. Presenter rettene på en stor grønnsaksbuffé.

Ekstraoppgaver

  1. Hvilken hovedråvare (kjøtt/fisk) vil disse grønnsaksrettene passe til? Begrunn svarene.
  2. Sett opp en meny bestående av hovedråvare, tre av de grønnsaksgarnityrene du/dere har laget, en saus og metningsgarnityr. Planlegg en praktisk gjennomføring av denne menyen.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 03.03.2021

Læringsressurser

Tilberedning av grønnsaker