Sylting og fermentering av grønnsaker
Sylting av grønnsaker er en gammel og kjent konserveringsmetode hvor vi bruker sukker og syre for å øke holdbarheten på grønnsakene.
Sylteteknikken brukes for lang oppbevaring, men også som en tilberedningsmetode for grønnsaker for å gi smak og syre i en rett. Grønnsakene kan da brukes etter kort tid i en syltelake. Eksempler er syltet rødløk, syltede beter og syltet blomkål. De fleste grønnsaker kan syltes.
Det er også mulig å tilføre andre smaker fra urter og krydder i en syltelake.
Oppskrift på en syltelake
3 dl vann
2 dl sukker
1 dl eddik
Bland alt sammen og varm opp til sukkeret er oppløst. Vi kan enten bruke den som en varm syltelake eller avkjøle og bruke den som en kald syltelake. Vi kan i tillegg tilføre forskjellige urter og krydder, for eksempel pepper, laurbærblader og kanel.
Når vi fermenterer grønnsaker, frukt og bær, er det ofte ved hjelp av melkesyrebakterier. Melkesyrebakteriene starter en gjæringsprosess. Dette gir grønnsakene bedre holdbarhet, en syrlig smak og et særpreg i smaksbildet. Surkål og kimchi er noen kjente fermenteringsprodukter av grønnsaker.
Når du skal fermentere ved hjelp av melkesyrebakterier, skal du lage et miljø som disse gunstige bakteriene trives i, men som andre bakterier og sopp ikke liker. Bruk salt og oppbevar i lufttett beholder ved cirka 20 grader for å få best resultat.