Hopp til innhold

Fagstoff

Egg – tilberedningsmetoder

Det finnes mange ulike måter å tilberede egg på. Her vil du få kjennskap til noen ulike tilberedningsmetoder. Egg har mange bruksområder og er en råvare du vil få god kjennskap til gjennom opplæringsløpet.

Eggerøre

Nærbilde av eggerøre med gressløk. Hele gressløk ligger ved siden av. Foto.

Pisk sammen egg, fløte, salt og eventuelt garnityr. Stek på svak varme under forsiktig omrøring. Eggerøren skal ha en fuktig konsistens når den er ferdig.

Eggetimbaler

Smør runde, høye porsjonsformer av aluminium godt. Ha i garnityret som skal være med i forma. Legg ett egg i hver form og posjer det i vannbad i cirka 8 minutter. Hvelv egget ut av forma og anrett eventuelt med garnityr og saus.

Fritert egg

Bruk helst friske egg. Knus først egget forsiktig i en kopp. Ha egget i frityren. Samle hviten rundt plommen med to tresleiver. Anrett eventuelt med garnityr og saus.

Kaldt hardkokt egg

Hardkokt egg delt i to. Foto.

Kokt egg avkjøles og renses for skall. Server eggene kalde, enten med fyll eller med forskjellig garnityr etter hva oppskriften krever.

Kokottegg

Smør lave porsjonsformer i porselen godt. Ha ett egg i hver form og posjer i vannbad i ovn i cirka 4 minutter. Server egget med forskjellige garnityrer og sauser etter hva oppskriften krever.

Kokt egg

Legg eggene i en kasserolle med vann og start tiden når vannet koker. Når koketiden er slutt, ta opp eggene og avkjøl dem i kaldt vann.

Du kan også koke opp vann først, ha i eggene og koke i den anviste tiden.

  • bløtkokt egg: 3–5 minutter

  • smilende egg: 6–8 minutter

  • hardkokt egg: 8–10 minutter

Molletegg

Kok egget i 6–7 minutter. Rens det for skall og varm det raskt opp igjen i varmt vann med salt. Anrett egget med forskjellige garnityrer og sauser etter hva oppskriften krever.

Omelett

En omelett naturell anrettet på en tallerken med ferske spinatblader ved siden. Foto.

Omelett består av egg, vann (eller fløte), smaksstoffer og garnityr. Den stekes som regel i porsjonsomeletter (à la carte). Omeletten stekes i panne under omrøring fra bunnen. Ved slutten av stekingen arbeider vi omeletten over til den ene siden av panna og former den som en halvmåne. Samtidig stekes undersiden gyllen. Omeletten hvelves på fat eller tallerken.

Omeletter deles inn i:

  • omelett med frest garnityr i massen
  • omelett fylt med garnityr
  • ferdigstekt omelett som skal fylles
  • flat omelett

Omelett med frest garnityr i massen

To kakestykker av omelett lagt oppå hverandre med røkt laks i midten, salatblader på toppen og cherrytomater ved siden av. Foto.

Garnityret freses før vi har det i omelettrøren.

Omelett fylt med garnityr

Garnityret legges i midten før vi bretter omeletten sammen til en halvmåne.

Ferdigstekt omelett som skal fylles

Omeletten anrettes på fat eller tallerken og snittes på baksiden. Den fylles så med garnityr, for eksempel soppstuing.

Flat omelett

Fres garnityr i stekepanne. Hell så omelettrøren over, og stek ferdig på svak varme enten i panna eller i stekeovn.

Posjert egg

Knus et egg i en kopp og legg det forsiktig oppi kokende posjeringsvann (vann, eddik og salt). Samle hviten rundt plommen med en gaffel og posjer i cirka 2–3 minutter. Ta opp egget og legg det i kaldt vann. Egget tilberedes og anrettes med forskjellige garnityrer og sauser etter hva oppskriften krever.

Speilegg

Speilegg på ei grov brødskive med tomat og agurk. Foto.

Egget bør være friskt og stekes i klaret smør eller margarin i stekepanne. Ikke la fettet bli brunt, og ikke stek på for sterk varme. Speilegget anrettes med forskjellige garnityrer etter hva oppskriften krever.

CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 03.09.2022

Læringsressurser

Egg