Hopp til innhold

Fagstoff

Bærekraftig bruk av egg

Egg er både næringsrikt og anvendelig. Egg brukes i desserter, sauser, bakverk, som egne varmretter eller til restemat. Holdbarheten til egg er lang hvis de oppbevares kjølig. Å kaste egg er derfor unødvendig om du oppbevarer eggene på riktig måte.
Brune og hvite egg stablet i en haug. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Egg og holdbarhet

Ifølge datostempling har egg en holdbarhet på 28 dager, men norske egg har mye lenger holdbarhet enn datostemplingen tilsier. Derfor kan du trygt spise egg flere uker etter at de har gått ut på dato om de er oppbevart på et mørkt og kjølig sted.

Bruk av egg og rester av egg

Egg tilfører en rett smak, tekstur og næringsstoffer. Egg er svært anvendelig og kan brukes i mange retter. Det finnes få grunner til å la egg oppbevares så lenge at de blir for dårlige til å brukes i matlaging.

Egg gjør det enkelt å lage god restemat: Har du rester av kjøtt, poteter og grønnsaker, kan du steke dette og blande det med egg til omelett eller steke det som pytt i panne og enten røre inn egg eller steke egg ved siden av.

På et hotellkjøkken kan det være rester av kokte egg etter frokost. Disse kan vi bruke som garnityr i supper eller blande i en eggesalat.

Når vi produserer desserter, bruker vi ofte bare plommene eller bare hvitene av egget. Det er dumt å kaste restene, så planlegg heller neste dessert slik at du får brukt hele egget. Hvis du merker plommene eller hvitene godt med antall og dato, er det enklere å bruke dem i andre desserter. Det kan uansett være greit å vite at én desiliter tilsvarer fire eggehviter og én spiseskje tilsvarer én eggeplomme.

Eggehviter

Eggehviter som er til overs, kan du fint sette i kjøleskapet og bruke neste gang du trenger eggehviter. De tåler å stå i opptil to uker før kvaliteten forringes. Det går også fint an å fryse eggehviter og ta dem opp når du har bruk for dem. Eggehvitene beholder egenskapene sine selv etter frysing, og de kan stivpiskes til for eksempel marengs. Av marengs kan du lage pavlova eller pikekyss.

Andre ting vi kan bruke eggehviter til, er nøttebunn, marsipan, kransekake, makroner, kokosmakroner, kokosboller – eller kake og trollkrem. Vi kan også tilsette stivpiskede eggehviter i formkaker for ekstra luftighet.

Eggeplommer

Eggeplommer bør vi bruke i løpet av et par dager, ellers bør vi røre dem sammen med litt sukker og fryse dem. Vi bruker eggeplommer når vi lager is, karamellpudding, crème brûlée, vaniljesaus eller vaniljekrem, eggekrem, majones, hollandés, bearnés og fruktcurd for å nevne noe.

Vi kan også erstatte ett egg med to eggeplommer i for eksempel vafler, pannekaker og sveler.

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 07.04.2021

Læringsressurser

Egg