Selskapsmeny
Selskapsmenyer brukes i større anledninger som bryllup, konfirmasjon, barnedåp, bankett, jubileum, bursdagsfeiring og lignende. En selskapsmeny er en satt meny. Det betyr at menyen er bestemt på forhånd, og alle gjestene spiser de samme rettene.
En selskapsmeny vil være forskjellig avhengig av hva slags anledning det er, hvor selskapet holdes, hvor mange mennesker som er til stede, hva slags budsjett arrangøren har, og så videre. Menyene som brukes i slike selskaper, blir stort sett komponert av retter som passer til middag. Menyen må være sammensatt slik at det blir en positiv opplevelse for gjestene, og noe de kan tenke tilbake på med glede.
Menyen består ofte av tre til fem retter eller flere, og må være grundig gjennomtenkt. Ved spesielt store selskaper, som banketter, blir bedriftens kapasitet ofte maksimalt utnyttet. Da er det viktig at en ikke komponerer veldig krevende menyer som det vil ta lang tid å legge opp på tallerkener eller fat. Mange velger å servere en av rettene utenom desserten som en kald rett, slik at denne retten kan anrettes før selskapet går til bords. Dermed har kjøkkenet bedre kapasitet til å konsentrere seg om den varme maten.
Ved store anledninger vil det ofte bli holdt en del taler. Det kan være lurt å be om at talene holdes mellom hovedrett og dessert, slik at man ikke blir stående på kjøkkenet og varme på hovedretten fordi talene drøyer ut.
Når man setter opp en selskapsmeny, er det vanlig at man kommer med forslag til en vinpakke som passer til rettene.