Hopp til innhold

Fagstoff

Italia

Italia konkurrerer med Frankrike om å være verdens største vinprodusent, og de siste åra har Italia vært størst.

Vinlandet Italia

Kart over de ulike vinområdene i Italia. Illustrasjon.

I Italia har hver region sine druer og sin måte å lage vin på. Vin fra Italia er berømt over hele verden. Prosecco, barolo og amarone er noen av de mest kjente.

Klima og geografi


Nord i Italia kan det være kjølig, mens det er varmt i sør. Noen områder har skog og fjell, andre har strender og flatmark. I nord spiser de kjøtt, melk, smør og sopp. I sør vokser det sitroner, tomater og oliven.

Italia er et ungt land og et stort land. Derfor tenker italienerne mer på sin egen region enn på landet som helhet. Vinen og maten lages slik den er blitt laget i nærområdet i generasjoner.

Det betyr at Italia har flere druetyper enn noe annet land. Hvert område har sine foretrukne druer, ofte flere grønne og flere blå druer. Uansett er italiensk vin som regel lett å drikke, lett å forstå og lett å like. Vin er en naturlig del av et tradisjonelt italiensk måltid, og vin fra ett område vil som regel passe godt til maten de spiser i dette området.

Viktige områder


Piemonte i nordvest, Toscana midt i landet og Veneto i nordøst er viktige regioner for kvalitetsvin. Puglia i sør har stor produksjon og gryende kvalitetsfokus. Vin får høyere kvalitet når druene dyrkes i kjølige områder, og i Italia er det ofte høyden over havet som kjøler ned druene.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 23.06.2021

Læringsressurser

Vinområder i Italia