Hopp til innhold

Fagstoff

Penedès, Costers del Segre og Middelhavskysten

Her får du en kort presentasjon av vinområdene Penedès, Costers del Segre og områdene ved Middelhavskysten sør for Penedès.
Foto av landskap med grønne vinmarker og fjell i bakgrunnen.
Åpne bilde i et nytt vindu

Penedès

Vinområdet Penedès ligger ved Middelhavet i den nordlige regionen Catalonia, rett sør for byen Barcelona. Etter Rioja er dette Spanias mest kjente svakvindistrikt. Her lages både rød-, hvit- og rosévin og musserende vin. Vilafranca er den mest kjente byen i området, og det er særlig to navn som har gjort den kjent: Torres og Raventos. Begge har flere ganger revolusjonert vinverdenen.

Cava

Cava er betegnelsen på spansk vin laget etter champagnemetoden, og 90 prosent av cavaproduksjonen kommer herfra. Kjente merker er Freixenet, Codorniu og Delapierre. De overrasket markedet med sin kvalitet i forhold til pris for noen tiår siden.

Til rødvin brukes mye de samme druene som i Rioja, men også en god del Cabernet Sauvignon og noe Pinot Noir. Vinene er gjerne rundere og fruktigere enn Rioja og ikke fullt så eikepreget.

Hvitvinene har ikke blitt like kjente som de røde, men de er friske, tørre og har bra kvalitet. I tillegg til de spanske druene Xarel-lo og Macabeo brukes blant andre Chardonnay og Riesling.

Torres

Torres er et stort vinnavn. Firmaet har også eiendommer i andre land og verdensdeler. De ble verdenskjent da de i 1979 vant vinolympiaden i Paris med sin Gran Coronas Black Label, foran hele den franske eliten. Den konkurrerte altså mot viner som kostet opptil fem ganger så mye. Frankrike har ikke villet delta i noen vinolympiade etter dette.

Costers del Segre

Dette området som ligger nordvest for Penedès, var tidligere udyrkbare saltsletter. Raventos så muligheter her, men det skulle ta femti år med planting av spesielle gressorter, pløying, planting av busker, pløying, planting av trær, pløying og så til sist: planting av druestokker. Resultat? Raimat og Bach – røde, hvite og musserende viner av høy kvalitet og til absolutt akseptable priser.

Middelhavskysten

Sør for Penedès finnes det en rekke vinområder som ikke er så kjente her hjemme, for eksempel Valencia, Alicante og Tarragona.

I Alicante og Valencia lages det vin på en spesiell måte kalt doble pasta. Det lages først en rosévin. Den tappes fra, og så lages det en kraftig rødvin på gjenværende skall og steiner med lang maserasjonstid. Denne blandes så med den lette vinen eller annen vin. En periode ble Alicante-vin brukt for å gi fylde til «norsk rødvin».

I Tarragona lages det mye hvitvin, men også god rosévin. Ellers er området kjent for sin altervin, som eksporteres til mange land.

Spansk vin til mat

  • Rioja: storfe, lam

  • Penedès: storfe, lam, hjort, småvilt

  • Valdepeñas: storfe, fjærfe, ost, grillmat

  • Costers del Segre: storfe, lam, vilt, gryteretter

  • Ribera del Duero: viltgryteretter, grillmat, fyldige retter med mye smak

  • Hvitvin: De fleste hvitvinene fra ovennevnte områder er tørre og friske, så de går stort sett til fisk, fjærfe, koldtbord og skalldyr. Enkelte viner fra Rioja kan kanskje være noe fyldige for skalldyr.

Druer

Røde druer: Tempranillo (også kalt Cencibel, Tinto Fino, Ull de Llebre), Garnacha (Grenache i Rhône), Graciano

Hvite druer: Airén, Xarel-lo, Macabeo

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 18.05.2021

Læringsressurser

Vinområder i Spania