Hopp til innhold

Fagstoff

Rioja, Navarra, Ribera del Duero og La Mancha

Vi gjør oss litt bedre kjent med regionene Rioja, Navarra, Ribera del Duero og La Mancha.
Portskilt på en smijernsport med tittelen til spanske vindistrikter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Rioja

Regionen ligger i nordøst opp mot grensen til Frankrike. Som det er vist i vinloven, er den jevnt over Spanias beste region. Navnet er en sammensmelting av ordene Rio Oja (elven Oja). Regionen deles inn i tre underdistrikter: Rioja Alta (de «beste» vinene), Rioja Alavesa (de friskeste, mest syre) og Rioja Baja (de kraftigste, med mest alkohol og farge). Vinene består av en blanding av disse tre.

Det er rødvinene som kommer best ut. De lages hovedsakelig av druene Tempranillo og Garnacha (en variant av Gernache fra Rhône). Tempranillo er hoveddruen, og den beskrives som en mellomting av Cabernet og Pinot Noir. Produksjon og lagring er mye lik Bordeaux, med bruk av eikefat på 225 liter. Vinene kan minne om kraftige, fruktige bordeauxviner med typisk eikepreg. Det lages også kvalitets hvitvin, men ikke av samme mengde og kvalitet som de røde.

Dette er Riojas nabo og «lillebror». Det brukes stort sett samme druer og samme produksjonsmåter, og rødvinene minner mye om de fra Rioja, men de er noe gunstigere i pris. Det er fordi navnet ikke har så stor prestisje og Navarra «bare» har DO-klassifisering. Lavere klassifisering gir også anledning til bruk av for eksempel franske druer som brukes i blanding med de spanske. Framover kan vi vente mye spennende og god vin fra Navarra.

Ribera del Duero

Distriktet ligger vest for Rioja rundt elven Duero. Elven fortsetter inn i Portugal og får der navnet Douro, og det er langs den det produseres portvin. I Ribera produseres det etter hvert rødvin av meget høy kvalitet av druen Tinto Fino (en lokal utgave av Tempranillo) samt noe Bordeaux-druer. Det er først og fremst Vega Sicilia som har gjort regionen kjent. Dette er Spanias beste og dyreste vin. Den er meget kraftig og intens. Det tas litt stilker med under gjæringen, noe som gir mye tannin. Det gir stor holdbarhet, og den bør gjerne ha en lagring på 10–14 år, men bevarer likevel sin opprinnelige friskhet. Vega Sicilia er et gammelt firma, men det har dukket opp en rekke firmaer som lager vin av høy kvalitet.

La Mancha

La Mancha ligger på en høyslette (500–800 meter over havet). Det dyrkes mest hvitvin, men også rødvin, da særlig i Valdepeñas, som ligger på slettens sørlige del, og der produseres det bløte, runde rødviner. Vinene fra disse områdene har gjerne vært rimelige hverdagsviner, men mer moderne produksjon gjør at kvaliteten stiger.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 18.05.2021

Læringsressurser

Vinområder i Spania