Spania - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Spania

Spania er det landet i Europa som har størst areal til vindyrking. Likevel ligger det «bare» på tredjeplass når det gjelder produksjonsmengde.

Vinlandet Spania

I Spania har det foregått vinproduksjon i godt over 2000 år. Men under arabernes okkupasjon fra cirka 770 e.Kr. ble det tilbakegang. Muhammeds forbud mot alkohol førte til at mange vinstokker ble rykket opp. Da denne perioden var over, ble det plantet på nytt, og først på slutten av 1400-tallet begynte vinproduksjonen å ta seg opp igjen. Siden har spanjolene vært med og spredd vinplanten ut over verden. Etter hvert som de erobret nytt land i den «nye verden», Sør- og Mellom-Amerika, fulgte prestene etter med vinstokker. Offisielt inntok en disse landene for å kristne hedninger, og da trengte en vin til nattverden.

Spania er det landet i Europa som har størst areal til vindyrking. Likevel ligger det «bare» på tredjeplass når det gjelder produksjonsmengde. Dette skyldes blant annet lite nedbør og større avstand mellom plantene, noe som gir liten avkastning.

Vanningssystemer

Et unntak er Costers del Segre som EU har gitt forsøksstatus. Her er det anlagt automatiske vanningssystemer. Temperaturen i området veksler fra frost på vinteren og 35–40 varmegrader om sommeren. Etter EU-reglene er kunstig vanning forbudt i Spania. Men argumentet er at vannet brukes som en temperaturregulator. Det hindrer frostskader om vinteren og avsviing når temperaturen kommer over 35 grader om sommeren.

Den største vinregionen

På høysletten La Mancha finner vi landets største vinregion. Her foregår det en del gammeldagse dyrkings- og produksjonsmåter som gir lav avkastning og god kvalitet. Ting er imidlertid på gang, og forbedringer skjer, så vi vil nok se framskritt når det gjelder avkastning.

Vinloven

Loven er bygget opp på samme måte som den franske og italienske og kalles Denominación de Origen, DO. Systemet kontrolleres av en kontrollkomité, Consejo Regulador, som finnes i hver vinregion. Hver region har sitt spesielle stempel som er gjengitt på etiketten. I gruppa landvin finnes det to typer: vino comarcal og vino de la tierra.

Denominatión de Origen Calificada (DOC)

Denne klassen ble opprettet i 1991 og har meget strenge krav til avkastning, druetyper og tapping hos produsent blant annet. Hittil er det bare viner fra Rioja som er funnet verdige til denne.

Denominación de Origen (DO)

Denne klassen er omtrent på linje med franske AOC og er hovedklassifiseringen av kvalitetsviner i Spania. Den omfatter ting som planting, dyrking, høsting, vinifisering og lagring.

Vino Comarcal (VC)

Dette er viner med lokalt tilsnitt, men tilsvarer ellers omtrent franske vin de pays.

Vino de la Tierra (VdlT)

Dette er landvin og skal omtrent tilsvare franske vin de pays, men består for en stor del av viner som har muligheter til å rykke opp til DO, og kvaliteten blir gjerne noe høyere.

Vino de Mesa

Denne gruppa inneholder viner som ikke har årgang eller tilknytning til en spesiell region. Vinen kan gjerne være en blandingsvin fra forskjellige regioner. Det kan imidlertid også være vin fra produsenter som ikke følger vinloven, eller som bruker druer som ikke er godkjente. Noen av disse kan være utmerkede viner på linje med de italienske «superbordvinene».

Regler for lagringslengde

Spania har også standardiserte regler for lagringslengde.

  • Crianza kan selges etter 2 års lagring, med 1 år obligatorisk på trefat.
  • Reserva kan selges etter 3 år, med 1 år på fat og 2 på flaske.
  • Gran Reserva kan selges etter 5 år, med 2 år på fat og 3 på flaske.
  • Hvite gran Reserva kan selges etter 4 år med minst 6 måneder på fat.

Relatert innhold

Fagstoff
Vinhistorikk

Vinplanten Vitis vinifera, som er forutsetningen for det meste av vinproduksjonen, antar en oppsto ved foten av fjellene i Kaukasus, 8000–6000 år f.Kr.

Skrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 17.06.2019