Hopp til innhold

Fagstoff

Oransjevin

Selv om oransjevin ikke er noe nytt, er det en litt ukjent type vin for mange. Her får du en forklaring på hva dette er.
To glass med oransjevin. Foto.

Hva er oransjevin?

Med oransjevin mener vi hvitvin lagd med utvidet kontakt mellom druemost og drueskall, med preg av skallkontakt i form av farge, tannin og/eller aroma.

Når man lager hvitvin, siles mosten av grønne druer med en gang uten at mosten har kontakt med skallet og kjernene. Ved produksjon av oransjevin blir også grønne druer brukt, men vinen er i kontakt
med skallet og kjernene i kortere eller lengre tid på samme måte som når man lager rødvin.

Dette er litt på samme måte som når man lager rosévin, der man bruker røde druer, men skallkontakten er minimal. Man kan si at rosévin er rødvin lagd som en hvitvin, og at oransjevin er hvitvin lagd som en
rødvin.

Smak og farge

Oransjevin har farge som gjerne går mot oransje, dyp gul eller rosa. Den kan smake litt som hvitvin, men har ofte utviklet mye aroma og smak ved lengre skallkontakt. Den er også gjerne tørr og rund.

Oransjeviner kan være veldig forskjellige, det kommer helt an på stilen vinen er lagd i, hvilke druer som er brukt, og hvor lang skallkontakt vinen har hatt. Munnfølelsen ved å drikke denne vinen kan ofte være snerpende.

Oransjevinene har ofte et stort spenn i aromaene, alt fra blomster og frukt til nøtter og krydder. Det gjør at oransjevin gjerne er enklere å kombinere med mat enn andre viner.

Kilder

Vinmonopolet. Hva er oransjevin? Hentet 15. oktober 2021 fra https://www.vinmonopolet.no/content/lar-om-vin/vinproduksjon/hvitvin/nyheter-oransjevin-oransje-2020

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 15.10.2021

Læringsressurser

Vin