Hopp til innhold

Fagstoff

Fruktvin

Fruktvin kan lages av alle typer frukt og bær unntatt druer.
Et bord med flere flasker og glass med ulike typer fruktvin. Foran ligger det eple, pære, hyllebær, plommer, rips, blåbær og bringebær. Foto.
  • Mye brukte råstoffer er rabarbra, rips, solbær, kirsebær, epler, fikener, rosiner og løvetann.
  • Før gjæringen starter, må bærene knuses og frukten males. Denne massen må så overhelles kokende vann eller svovles for å drepe uønsket gjær.
  • Så tilsettes kultivert vingjær og litt sukker. Dette er som du kanskje husker, unødvendig med druevin. Med slik vingjær kan man oppnå en vin på over 20 prosent.
  • Etter et par dager starter det vi kaller stormgjæring, som varer i ca. 3 dager.
  • Så presses mosten fra råstoffet, og den stille gjæringen fortsetter i 4–12 uker, alt etter temperatur og sukkerinnhold. Hele sukkermengden settes til i to til tre omganger.
  • De fruktvinene som selges i Norge, har en alkoholprosent på mellom 8 og 16.
CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 25.05.2021

Læringsressurser

Vin