Hopp til innhold

Fagstoff

Kaffe og økonomi

Kaffe er Norges nasjonaldrikk. Gjennomsnittlig inntar en norsk kaffedrikker fem kopper per dag. 1 kopp tilsvarer 1,5 dl. Kaffen vil nok utgjøre en merkbar post på utgiftssiden, men bidrar desto mer på inntektssiden i form av den fortjenesten og trivselen kaffen gir!
En kvinnelig barista står foran en disk med kaffemaskiner. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kvalitet lønner seg

Som med alt annet lønner det seg å satse på kvalitet, når det gjelder både råvarer, tilberedningsutstyr og personale. Den beste kaffeøkonomien oppnår du ved å følge reglene for god kaffetilberedning og kaffeservering. Da unngår du å måtte slå ut kaffe unødig.

Det er viktig å ha gode kunnskaper om kaffe og tilberedning

Kan du vise at dette er noe du brenner for, og kanskje til og med lære gjesten noe nytt, vil han eller hun umiddelbart oppleve din kaffe som noe helt spesielt.

Selg mer kaffe

Når du skal vurdere din kaffeøkonomi, er regnestykket langt mer nyansert enn kun å se på kiloprisen på kaffe eller dosering per liter vann. Det du først bør konsentrere deg om, er hvordan du kan selge mer kaffe!

En endring i kaffesalget gjør et større utslag på inntektssiden enn utgiftssiden:

  • innkjøpspris per kilo: 100 kr

  • dosering av kaffe per liter vann: 60 g

  • utsalgspris per kopp: 25 kr

  • 1 kopp tilsvarer: 1,5 dl

En innkjøpskostnad på 3,60 kr fører til en omsetning på 100 kr! Kan du spare mye ved å gå ned på doseringen?

Egentlig ikke. Ved å redusere kaffemengden fra 110 g til 100 g på en 1,8-liters kolbetrakter, kan du spare 10 øre i innkjøpskostnader. I praksis vil det si at dersom du en dag serverer 200 kopper, vil du på en omsetning på 5000 kr spare cirka 3 kr. Men går du ned i dosering, går det ut over kvaliteten, og du risikerer å miste kaffesalg.

Det er ingen tvil om at konklusjonen er: Sats på kvalitet og riktig dosering – da har du muligheten til å selge noen kopper ekstra!

CC BY-SASkrevet av Norsk Kaffeinformasjon. Rettighetshaver: Norsk Kaffeinformasjon
Sist faglig oppdatert 18.03.2022

Læringsressurser

Kaffe