Hopp til innhold

Fagstoff

Internkontroll – mat

Internkontroll er en samling skriftlige rutiner i din bedrift for å sikre at matloven og annen næringsmiddellovgivning blir fulgt, og at maten du serverer, er trygg.

Hvorfor internkontroll?

All mat som serveres eller selges i Norge, skal være helsemessig trygg. For å sikre dette har Mattilsynet utarbeidet et regelverk. Dette regelverket skal gjøre det lettere for bedriften å ha kontroll på at maten de serverer, er trygg.

Internkontroll er de rutinene vi lager for å sikre en god styring. Alle som jobber med å produsere eller selge mat, er ansvarlig for at regelverket blir overholdt.

IK-matforskriften

Forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen blir til daglig kalt IK-matforskriften, og denne er et nyttig redskap i arbeidet med å systematisere og kvalitetssikre matproduksjon. Mattilsynet er en viktig samarbeidspartner for å sikre helsemessig trygg mat. Mattilsynet har til enhver tid et oppdatert og vedtatt regelverk.

Hygieneforskriften

I flere ulike lover og forskrifter er det regler om at produksjon, produkter og tjenester skal oppfylle forskjellige krav. Den forskriften som regulerer kravene til renhold, heter forskrift om næringsmiddelhygiene, også kalt hygieneforskriften.

Formålet med hygieneforskriften er å sikre næringsmidlenes hygieniske kvalitet og å forebygge produksjon og omsetning av helseskadelige næringsmidler. Hvordan vi får lokalene rene og i god stand, blir opp til deg og bedriften å sette i system. Alle bedrifter skal ha et internkontrollsystem for å sikre at de følger lover og forskrifter. I internkontrollen skal det nedfelles

  • hva som skal gjøres rent
  • hvor ofte det skal rengjøres
  • hvem som skal gjøre arbeidet
  • hvilke rengjøringsmidler som skal brukes
  • hvilke metoder og redskaper som skal brukes
  • om det er nødvendig med verneutstyr, og eventuelt hvilket

Skjema for temperaturkontroll i kjøle- og fryseenheter i hovedkjøkken, festet i en ringperm. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Eli Kristin Aadland.
Sist faglig oppdatert 23.01.2024

Læringsressurser

Internkontroll og HACCP