Hopp til innhold

Fagstoff

Kostråd ved energi- og næringstett kost

Her kommer noen generelle kostråd du kan følge når du skal lage mat til personer som skal ha energi- og næringstett kost.
Middag med skrei, lever, rogn og smørsaus. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Generelle kostråd

Små, appetittvekkende retter

Disse pasientene har ofte dårlig matlyst. Det er derfor ekstra viktig å tenke på at porsjonen skal være liten, innbydende og gjerne pyntet med frukt og grønt.

En forrett kan være en appetittvekker til resten av måltidet.

Desserter og kaker smaker søtt og godt, og er fristende for mange. En fordel er at de ofte inneholder mye energi. Dessert kan derfor gjerne inngå i den daglige kosten.

Drikke

På grunn av ulike sykdomstilstander vil det i noen tilfeller være lettere for pasienten å drikke enn å spise. Mellommåltider kan bestå av ulike typer energidrikker og shaker, som gjerne kan lages på huset. Drikkene kan berikes ytterligere med for eksempel fløte eller eggeplommer.

Det bør ikke serveres for mye drikke til måltidene, siden pasienten da raskere vil oppnå en metthetsfølelse.

Fire store glass med ulike milkshaker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Næringsrike mellommåltider

Grønnsaker og poteter gir stort volum og forholdsvis lite energi, så det er ikke gunstig å spise mye av dette i energi- og næringstett kost. Samtidig er det viktig å spise litt frukt og grønnsaker daglig for å få i seg viktige næringsstoff. Stuinger og gratenger som er lagd på helmelk eller fløte, gir masse energi og kan med fordel brukes. Grønnsaker setter farge på maten og kan være en appetittvekker for pasienten.

Berik med fløte, smør eller olje

Sauser og supper kan gjerne berikes med fløte, smør, olje eller rømme for å øke energimengden. I noen tilfeller er det også gunstig å bruke tørrmelk eller melkepulver. I supper kan du også bruke eggeplommer, noe som dessuten gir en fin og appetittvekkende farge.

Mer pålegg, mindre brød

Til brødmåltidene bør du bruke feite melkeprodukter som drikke, for eksempel søt eller sur helmelk. Brød gir stort volum og rask metthetsfølelse. Reduser derfor brødmengden til det halve, og velg halvgrovt brød. Bruk dobbelt så mye pålegg som til vanlig for å få opp protein- og energimengden i måltidet. Velg påleggssorter som er feite og energirike, for eksempel feite oster og kjøttpålegg.

Margarin og smør til måltidene bør alltid bestå av minimum 80 prosent fett.

Tre brødskiver ligger på matpapir. Alle har ulike typer pålegg. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilde

Helsedirektoratet. (2016, 22. desember). Energi- og næringstett kost er beregnet til personer med dårlig matlyst. Hentet 24. juni 2021 fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/ernaering-kosthold-og-maltider-i-helse-og-omsorgstjenesten/standardkost-i-helseinstitusjoner/energi-og-naeringstett-kost-er-beregnet-til-personer-med-darlig-matlyst

CC BY-SASkrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 24.06.2021

Læringsressurser

Kost ved ulike diagnoser og tilstander