Lage mat uten salt - Råvare, produksjon, salg og service (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Lage mat uten salt

I matlaging er salt viktig, både som smaksforsterker og for å gi den saltsmaken mange setter pris på. Men er det mulig å lage smakfulle retter uten salt?

Oppgave 1. Planlegging

Gå sammen i grupper på tre eller fire.

I denne oppgaven skal dere lage en rett bestående av stekt kjøtt, grønnsaksgarnityr, potetgarnityr og en saus. Dere må passe på at de ulike delene i retten harmonerer med hverandre. Dere kan bruke ulike typer krydder og urter som finnes på kjøkkenet, men ikke salt eller sauser/krydder som inneholder mye salt (for eksempel soyasaus eller grillkrydder).

Sett opp en meny, og planlegg gjennomføring av oppgaven.

Oppgave 2. Gjennomføring

Lag den planlagte retten på den tida faglærer har satt av til oppgaven.

Oppgave 3. Vurdering av andre

Server retten gruppa di har lagd, til ei av de andre gruppene.

De som spiser, skal vurdere retten ut fra følgende kriterier:

  1. Hva kan du si om de ulike delene av retten (kjøtt, grønnsaksgarnityr, potetgarnityr og saus). Hva smaker de?
  2. Hvordan harmonerer de forskjellige delene av retten med hverandre?
  3. Er det noen av delene du føler at mangler smak?

Oppgave 4. Evaluering av eget arbeid

  • Hva var den største utfordringen ved å lage en rett uten salt?
  • Hvilke deler av retten mener dere ville ha blitt mye bedre hvis dere hadde fått bruke salt?
  • Er det noen av delene dere ble ekstra fornøyde med smaksmessig?
Skrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 21.12.2020