Hopp til innhold

Fagstoff

Ferskvarehandler

Som ferskvarehandler må du være glad i mat, like å selge og trives godt med å omgås folk.

En ferskvarehandler bearbeider og selger fisk, kjøtt, delikatesser, varmmat, ost, bakervarer og fiskeprodukter og jobber som oftest i ferskvaredisken på supermarkeder eller spesialforretninger.

Vanlige arbeidsoppgaver

Det er en del rutineoppgaver, men samtidig er det mye variasjoner gjennom året med sesonger og merkedager. Gjennom et år har du vært gjennom mange ulike sesonger, og kanskje har du både partert hele lam, laget sylte til julefrokost, kokt rogn til mølje, testet ulike julekaker, kokt levende sjøkreps og sett om du kjenner forskjell på blåmuggost laget på sommermelk og vintermelk. Ingen dager er like, og man må holde seg oppdatert på trender i folks matvaner.

Arbeidsoppgavene består i tilberedning og bearbeiding av råvarer for salg og betjening av kunder. Andre arbeidsoppgaver kan være innkjøp, varebestilling og prisberegning av produkter. Jobben gir god kunnskap om trygg mat, miljø, bærekraftig matproduksjon og matsvinn.

Variert yrke

Dette er et variert yrke hvor man får brukt både kroppen og hodet. En svært viktig del er å lære å tenke smart, det vi kaller "å drive butikk". Yrket innebærer også en del tunge løft, så man bør være i fysisk god form.

Jobben blir enklere om du er glad i mennesker og flink til å kommunisere. Kundene ønsker ofte råd om råvarer, menyer og tilbehør. Med kunnskap om kvalitetsråvarer og kundeservice bidrar ferskvarehandleren da til at kunden får en ekstra god matopplevelse.

CC BY-SASkrevet av Rune Stavrum og Linn Cathrine Michael.
Sist faglig oppdatert 26.01.2021

Læringsressurser

Ferskvarehandler