Forberedelse til del 6 - Saemiengïele mubpiengïeline, saemien 4 (BF jåa1/jåa2) - NDLA

Hopp til innhold
Veiledning

Forberedelse til del 6

Her forbereder du deg til del 6.

Før du starter med del 6, bør du kunne

  • fortelle hva du gjør om morgenen

  • bøye 3-stavelsesverb i 1., 2. og 3. person singular, samt nekting

  • spørre om og fortelle hvor mye klokka er

  • spørre og svare på når noe begynner og slutter 

  • fortelle om hva du og andre gjør en vanlig dag

  • spørre og fortelle hva slags vær det er

  • bruke noen hjelpeverb

  • snakke litt om den tradisjonelle samiske hverdagen

  • fortelle om hvordan du føler deg i hverdagen og spørre andre om det samme

I dag kan du gå til butikken og handle det du trenger av mat. Da endres språket i og med at du trenger mange generelle ord på mat som finnes i storsamfunnet og verden. Dette første året lærer du å bruke mange av disse generelle ordene, i tillegg til spesifikke samiske ord. Sammen med ordene lærer du å automatisere fraser/setninger som brukes ofte i hverdagen. Det er videre lurt å være nysgjerrig på den maten du spiser og maten familien spiser, spørre om samiske ord og uttrykk og lage samisk mat sammen med familie og venner.

Du kan videre tenke på at mat- og matkulturen hele tiden er i endring og er påvirket av bruken av råvarer, tradisjoner, kunnskap og sosiale normer og verdier. Tenk på at mat og helse henger sammen, og at å lage mat og spise sammen er viktige sosiale arenaer. Det fremmer kommunikasjon, samarbeid og fellesskap.

Den tradisjonelle samiske maten er å bruke vekster, fisk og dyr fra de naturområdene du lever i. Kunnskap om hvordan disse best kan brukes, har gått i arv fra generasjon til generasjon. Her kan nevnes: vekster fra naturen som brukes til mat, drikke og medisin, fisk fra ferskvann og havet, kjøtt og egg fra fugler, kjøtt fra rein, vilt og husdyr og melk fra rein, geit og ku. Maten har videre utviklet seg ved at nye tradisjoner og levemåter har endret seg.

Skrevet av Ole Fossgård og Helen Blind Brandsfjell. Rettighetshaver: Aajege
Sist faglig oppdatert 06.03.2023